Direct naar artikelinhoud

Veertien doden bij zware brand in Duitse beschutte werkplaats

Bij een brand in een beschutte werkplaats in het Duitse Zwarte Woud zijn veertien mensen om het leven gekomen. Een ontploffing in een opslagplaats zou aan de basis liggen van de brand.

De feiten deden zich voor in Titisee-Neustadt, vlak bij Freiburg, in het zuidwesten van Duitsland. Om 13 uur werd de kleine gemeente opgeschrikt door een hevige knal. In de beschutte werkplaats van het katholieke Caritas deed zich een ontploffing voor in een opslagruimte, waarbij een stoel door een raam werd gekatapulteerd en op straat belandde. De nabije inwoners vlakbij het gebouw alarmeerden de hulpdiensten en kwamen meteen de straat op om de eerste hulp te bieden aan mogelijke slachtoffers. Het gebouw betreden was onmogelijk omdatmeteen na de knal brak brand uitbrak in de werkplaats. Een zeer felle brand, aangezien er in het magazijn naar verluidt ook chemicaliën lagen.

Over de oorzaak van de brand is nog geen duidelijkheid, over de dodentol helaas wel. Meteen na de ontploffing werden alle brandweerkorpsen uit de nabijgelegen dorpen opgetrommeld, maar die konden niet verhinderen dat veertien mensen het leven lieten in de brand. Tientallen mensen konden zich op eigen houtje uit hun hachelijke situatie redden, anderen hadden hulp nodig van brandweerlui, die met een rookmasker het gebouw binnendrongen en verschillende mensen in veiligheid konden brengen.

De werkplaats van Caritas biedt werk aan zowat 120 mensen met een mentale of fysieke beperking. Op het moment van de brand waren er al naargelang de bron zo'n 50 tot 100 mensen aanwezig in het gebouw. Het merendeel kon dus gered worden, al raakten sommige - de politie spreekt van zes - werknemers zwaar gewond en werden ook mensen afgevoerd met een rookvergiftiging.

Een uur na de ontploffing stond het gebouw, waar vooral met hout en metaal wordt gewerkt, nog altijd in lichterlaaie, berichtte een lokale tv-correspondent, die ook sprak van hevige rookvorming. Pas om 15 uur hadden alle opgetrommelde brandweerkorpsen de brand stilaan onder controle en kon de balans van de ramp worden opgemaakt.

Het was de aangeslagen lokale politieman Karl-Heinz Schmid die aan nieuwszender N24 melding maakte van de dodelijke slachtoffers: "Er zijn ook een boel mensen naar het ziekenhuis gebracht."

Volgens Armin Hinterseh, de burgemeester van Titisee-Neustadt, waren de Caritasgebouwen vrij nieuw. De aangeslagen burgervader sprak met de lokale krant Badische Zeitung: "Dit is verschrikkelijk. We moeten nu uitmaken wat er precies is gebeurd bij Caritas."

Ook Winfried Kretschmann, de premier van Baden-Wuerttemberg kwam ter plaatse, net als Reinhold Gall, minister van Binnenlandse Zaken. Het duo werd per helikopter naar de plek des onheils gebracht. "Het nieuws van de vreselijke brand in de beschutte werkplaats heeft me diep geraakt", zei Kretschmann, die ook met bondskanselier Angela Merkel sprak. "Ze is extreem geshockeerd en sprakeloos."