Direct naar artikelinhoud

Advocaten Belkacem: 'Waar zijn de bewijzen?'

Beschuldigingen genoeg, maar waar zijn de bewijzen tegen Fouad Belkacem? Volgens de advocaten van de verdediging was er gisteren maar één conclusie mogelijk: de leider van Sharia4Belgium moet de vrijspraak krijgen.

Barbertje moet hangen, zo begon meester John Maes gisteren zijn verdediging van Fouad Belkacem, wie een straf van vijftien jaar boven het hoofd hangt wegens het aanzetten tot het plegen van terroristische misdrijven. Volgens zijn advocaten was er door de onderzoekers en het parket een hele atmosfeer gecreëerd om bij de maatschappij aversie op te wekken tegen de man.

"Er ontstond een klimaat waarin haat en vrees groter werden en alles op een hoop werd gegooid. En dat met maar één doel: barbertje moet hangen. Ik kan mij voorstellen dat men de man niet mag, dat velen hem onuitstaanbaar vinden, maar dat is niet relevant hier en mag ook niet meespelen in het eindoordeel."

Volgens Maes gaapte een grote kloof tussen de bewering dat Belkacem strijders naar Syrië stuurde en hen daar aanzette tot het plegen van misdrijven. "Het openbaar ministerie gebruikt het woord hersenspoeling, maar dan zouden de Syriëstrijders die hier terechtstaan niet kunnen vervolgd worden als terroristen, omdat het zou gaan om willoze slachtoffers. Hersenspoeling wordt hier enkel gebruikt om de oorzaak te kunnen leggen bij Belkacem. Omdat er, nogmaals, geen bewijzen zijn."

Vervolg volgende maandag, wanneer onder meer de verdediging van Jejoen Bontinck, die volgens het parket zowel dader als slachtoffer was, aan het woord komt.