Direct naar artikelinhoud

Shell kan nog niet gaan boren in Noordpool

Shells nieuwste poging om olieboringen uit te voeren op de Noordpool heeft nu al averij opgelopen. Een van hun ijsbrekers had een gat in de ballasttank en keerde terug naar de haven.

De systemen aan boord van het schip waarschuwden dat het water maakte, waarna de bemanning een scheur van bijna een meter lang en ruim een centimeter breed ontdekte. Het is nog onduidelijk hoe de schade is ontstaan.

Het bedrijf, dat maar zeer beperkt de tijd heeft om te boren in de poolwateren, verwacht vooralsnog niet dat het programma vertraging oploopt. Shell kan pas uitsluitsel geven als de omvang van de reparaties in kaart is gebracht.

Shell wil deze zomer en volgend jaar boringen uitvoeren in de Tsjoektsjenzee bij Alaska, nu het daarvoor de voorlopige goedkeuring binnen heeft van de Amerikaanse autoriteiten. Volgens het bedrijf zijn die boringen van cruciaal belang voor de toekomst van de oliewinning bij Alaska, omdat alleen een grote vondst de investeringen rechtvaardigt die nodig zijn om met de productie te beginnen.

Milieuorganisaties hebben zware kritiek op de plannen van Shell in het poolgebied, waar volgens het bedrijf een groot deel van 's werelds onontgonnen olie- en gasvoorraden te vinden zijn. Twee weken geleden gingen honderden activisten de Elliott Bay op, nabij de Amerikaanse stad Seattle, vanwaar een eerste olieboorplatform naar Alaska zal vertrekken. Volgens de oliemaatschappij zelf zijn de voorraden op de Noordpool nodig om verzekerd te zijn van energievoorziening in de toekomst.

De vorige boorcampagne van Shell in de regio, in 2012, ging gepaard met veel problemen. Zo liep een van de boorschepen zware schade op nadat het op drift was geraakt en vast was gelopen op een eiland.