Direct naar artikelinhoud

Antwerpenaar kiest voor De Wever

Vraag de Antwerpenaar wie hij als burgemeester wil, en het antwoord is eenduidig: Bart De Wever.

"Wie van de twee volgende kandidaten zou u verkiezen als volgende burgemeester van Antwerpen?", luidde een bijkomende vraag aan de 603 Antwerpse respondenten die door onderzoeksbureau Ipsos werden ondervraagd.

Antwoordmogelijkheden: Patrick Janssens; Bart De Wever; Weet het niet/geen antwoord/geen voorkeur. De andere lijsttrekkers werden in deze vraag niet meegenomen, aangezien zij - getuige daarvan de peiling hiernaast - niet in aanmerking komen voor de sjerp.

Het antwoord is duidelijk. Bart De Wever haalt het met 44 procent van de stemmen, Janssens blijft steken op 33 procent. Bijna een kwart koos voor optie drie en is dus - voorlopig - onbeslist. Het ziet er echter niet naar uit dat zij voor de verrassing zullen kunnen zorgen, want worden ze toch gevraagd naar wie van de twee hun voorkeur uitgaat, dan is het verschil tussen de burgemeester en zijn uitdager verwaarloosbaar. Janssens haalt het nipt voor De Wever in deze categorie, aangezien 22 procent van de onbesliste kiezers hem verkiest. 21 procent prefereert het andersom en zou dan toch eerder voor De Wever gaan. Waarmee het oorspronkelijke verschil nagenoeg gehandhaafd blijft.

Meer dan de helft van de onbeslisten, liefst 57 procent, heeft geen voorkeur.