Direct naar artikelinhoud

2 De Amerikaanse vastgoedcrisis lijkt terug van nooit helemaal weggeweest

Terwijl alle camera’s gericht zijn op Europa, steekt de vastgoedcrisis in de VS weer de kop op. De recentste statistieken wijzen erop dat de hypotheekmarkt er nog lang niet uit de gevarenzone is.

Ruim 23 procent van de Amerikaanse gezinnen met een woonkrediet heeft een woning die momenteel minder waard is dan het geleende bedrag, zo becijferde vastgoedspecialist Zillow deze week. De Amerikaanse woningprijzen daalden in maart gemiddeld licht en zullen volgens Zillow pas in het derde kwartaal hun bodem bereiken.

Het lijkt er dus meer en meer op dat de Amerikaanse vastgoedmarkt na een korte heropleving weer ineenzakt.Dat blijkt ook uit de nieuwe problemen bij Freddie Mac en Fannie Mae, de twee grote hypotheekspecialisten die garant staan voor de helft van de Amerikaanse woonkredieten.

Nadat de Amerikaanse hypotheekbank Freddie Mac vorige week om 10,6 miljard dollar (8,5 miljard euro) extra staatssteun had verzocht, doet nu ook sectorgenoot Fannie Mae een beroep op de Amerikaanse overheid. Fannie Mae zegt nog eens 8,4 miljard dollar (6,7 miljard euro) nodig te hebben nadat het in het eerste kwartaal een verlies heeft geleden van 11,5 miljard dollar (9,2 miljard euro).

De nieuwe vragen om staatssteun tonen aan dat de Amerikaanse woningmarkt nog niet uit de crisis is. Veel mensen kunnen hun hypotheeklening niet meer afbetalen omdat ze door de economische crisis hun job zijn kwijtgeraakt.

“Hoewel er nog meer gedaan moet worden, zien we tekenen van stabilisatie in de huizenmarkt”, zegt Freddie Macs CEO Charles Haldeman. “Maar zoals we al verscheidene maanden opmerken, blijft de huizenmarkt in Amerika fragiel, met historisch hoge niveaus van wanbetalingen en inbeslagnames en met grote werkloosheid als een van de belangrijkste risico’s.” Fannie Mae en Freddie Mac moesten in 2008 door de Amerikaanse overheid gered worden. Die heeft beide bedrijven onbegrensde kredieten toegezegd tot 2012. Samen maakten ze daar al voor bijna 145 miljard dollar gebruik van.

De vraag dringt zich op hoeveel dollars de Amerikaanse overheid nog bereid is te pompen in de stilaan chronische hypotheekcrisis. De Amerikaanse staatsschuld is inmiddels opgelopen tot een astronomische 13.000 miljard dollar (10.444 miljard euro).