Direct naar artikelinhoud

Flor Van Noppen verliest zijn laatste strijd

MSA. Die drie letters gooiden het leven van Flor Van Noppen volledig om. De N-VA'er zou nooit van de zenuwziekte kunnen genezen. Gisteren overleed de man in zijn huis in Dessel. Hij werd 58.

"Ik hoef niet herinnerd te worden", zei Flor Van Noppen op 3 april in een interview met deze krant. Zijn laatste interview, bleek gisteren.

De politicus getuigde open over zijn ziekte, zijn werk, zijn nakende afscheid. Voor dat laatste een feit werd, wilde de man nog één ding doen. Hij had alle moed en kracht bijeengeraapt om een laatste keer een vuist te maken in de Kamer. Hij pleitte er voor extra middelen voor onderzoek naar MSA en een nationale MSA-dag op 3 oktober. "Elke dag krijg ik mails van mensen die iemand met de ziekte kennen. Hen wil ik een hart onder de riem steken", klonk het. Van Noppens resolutie werd unaniem goedgekeurd.

"Ondanks zijn moedige strijd is Flor rustig ingeslapen", zo klonk het bericht van zijn familie gisteren. Tot die familie behoorde ook Karel Van Noppen, de veearts die in 1995 vermoord werd wegens zijn strijd tegen de hormonenmaffia. Hij was de broer van Flor. Flor richtte na zijn overlijden de Stichting Van Noppen op, om de strijd tegen de maffia en voor gezond vlees voort te zetten. Dat deed hij ook later, als politicus.

In 1998 sloot hij zich aan bij ID21, de politieke vernieuwingsbeweging van Bert Anciaux. Van Noppen kwam datzelfde jaar op voor de VU-ID-lijst, maar raakte niet verkozen. Toen de Volksunie splitste, schaarde de man zich achter N-VA. In 2006 werd hij schepen, een jaar later Kamerlid. Volksgezondheid en voedselveiligheid bleven zijn prioriteiten.

Populair

In maart 2012 begon de N-VA'er te sukkelen met zijn gezondheid. In eerste instantie dachten de dokters dat hij parkinson had. Pas anderhalf jaar later stelden ze hun diagnose bij tot MSA, of 'meervoudig systeem atrofie'. Over de neurologische ziekte, die langzaam cellen in de hersenen doet afsterven, bleek weinig geweten. Behalve dan dat een behandeling uitgesloten was. Flor Van Noppen bleef er rustig onder. "Het is gebeurd. Ik kan hier nu mijn kas opfretten, maar daar help je niemand mee."

Bij de stembusgang van 25 mei duwde de zwaar zieke man nog de N-VA-lijst bij de opvolgers voor het Europees Parlement. Met meer dan 40.000 voorkeurstemmen bleek hij een van de populairste politici in de provincie Antwerpen. Voorzitter Bart De Wever betuigde gisteren zijn steun. Hij zei "niet alleen een politieke kracht", maar ook "een warme en zachte man voor wie niets teveel was" te verliezen.

Van Noppens laatste politieke wens, dat N-VA de strijd tegen MSA en andere weesziekten (zo zeldzaam dat er geen medicatie tegen ontwikkeld wordt) zou voortzetten, zal volgens De Wever "met ingetogenheid en daadkracht" gehonoreerd worden.