Direct naar artikelinhoud

Citi ontgoochelt beleggers

De Amerikaanse bankreus Citigroup kon gisteren zijn eerste jaarwinst sinds 2007 rapporteren, maar dat cijfer lag wel onder de gemiddelde verwachtingen van analisten. Toch omschreef topman Vikram Pandit 2010 als “een jaar vol mijlpalen, van cruciaal belang voor de ommekeer van de groep”.

De cijfers zien er in eerste instantie dan ook behoorlijk indrukwekkend uit voor een groep die sinds 2008 al 45 miljard dollar aan overheidssteun kreeg. Dat geld werd sindsdien wel deels in extra aandelenkapitaal omgezet.

Citigroup slaagde er vorig jaar in zijn verlies van 1,6 miljard dollar om te buigen in een winst van 10,6 miljard dollar. In het vierde kwartaal boekte Citi zelfs een winst van 1,3 miljard dollar, terwijl de bank in dezelfde periode vorig jaar nog voor een stevige 7,6 miljard dollar in het rood was gegaan.

Toch hadden beleggers en analisten op heel wat meer gerekend. De gemiddelde prognose voor de jaarwinst lag 1 miljard dollar hoger. Bovendien bleek ook het totale bedrag aan inkomsten lager uit te vallen dan wat de markt had gehoopt. De inkomsten daalden zelfs met 5 procent tot 86,6 miljard dollar.

Dat Citi’s resultaat ontgoochelde, blijkt vooral het gevolg van de mindere prestaties van de zakenbankafdeling. Die was in het vierde kwartaal van vorig jaar goed voor een nettowinst van 236 miljoen dollar, ruim 100 miljoen dollar minder dan in dezelfde periode vorig jaar. In vergelijking met het derde kwartaal van 2010 is de daling nog spectaculairder: - 83%.

De ontgoochelende cijfers van Citigroup misten gisteren hun effect niet op Wall Street. Niet alleen het Citi-aandeel verloor terrein, beleggers in andere bankwaarden werden er behoorlijk nerveus van.