Direct naar artikelinhoud

Mars tegen Sharia4Belgium draait uit op zielige vertoning

Een poging van de Parti Populaire van Mischaël Modrikamen om in Brussel Jan met de pet op de been te krijgen voor een mars tegen Sharia4Belgium vond vooral gehoor bij gekken en extremisten.

Dat er vooral géén misverstand over mag bestaan, zo legt Mischaël Modrikamen met handgebaren uit op de trappen van de Sint-Jacobskerk aan het Koningsplein. "Met hén daar, de extremisten, hebben wij niets te zien. Niets! Wij kunnen er niks aan doen als hier opeens mensen opduiken van het Front National, van Nation of van N-VA."

Dagenlang was in de Franstalige media gespeculeerd over wat dat zou geven, een tegen Sharia4Belgium gerichte 'mars tegen het islamitisch fascisme'. Vooraf was het aantal deelnemers geschat op duizend, misschien wel duizenden. De ex-advocaat van Fortisgedupeerden en leider van zijn eigen Parti Populaire heeft er uiteindelijk amper honderd op de been gekregen. Het ergerlijke is dat bijna de helft van de aanwezigen tot die mensensoort behoort waar hij als zoon van een joodse verzetsstrijder en voorman van de liberale joodse gemeenschap moet van gruwen. Nation is een kleine extreem rechtse groepering die door resistances.be in verband wordt gebracht met Blood and Honour. Zij hebben op de trappen van de kerk een groot spandoek ontrold, nog net iets opzichtiger dan dat van de PP.

"Dat is folklore, die daar", foetert Modrikamen. "Ik kan ze moeilijk verbieden om achter ons aan te lopen. Ze vormen in elk geval een kleiner gevaar dan de moslimfundamentalisten en Fouad Belkacem."

De betogers van Nation kunnen kennelijk leven met het idee mee op te stappen in een betoging van iemand die hen als folklore beschouwt. "Wij krijgen in Franstalig België zelf nooit toelating om te manifesteren", zegt Eddy De Smedt, lid van het uitvoerend comité van Nation. "Wij komen ook nooit eens in de media. Anders dan in Vlaanderen bestaat er in Franstalig België geen democratie."

Tijdens de korte mars, naar het standbeeld van koning Leopold II, maken de leden van Nation duidelijk dat ze alvast iets geoefender stembanden hebben dan de PP. Het is een bizar beeld, de gebrilde joodse intellectueel en advocaat, met daarachter een groepje neonazi"s netjes in rijen van vijf, scanderend: "En waar zijn ze nu, de antifascisten?"

Aan het standbeeld houdt Modrikamen een korte toespraak. "Welkom aan de moslims onder ons", zegt hij. "Als die er zijn." Maar die zijn er niet. Er zijn vooral erg veel aanhangers van Nation. "De moslims van Molenbeek hadden hier moeten zijn", zucht de advocaat. "Maar weet u wat het is? Ze hebben angst. Angst voor moslimextremisten. Daarom zijn ze hier vandaag niet." Hij weigert de lage opkomst te zien als een vorm van falen. "Wij zijn de avant-garde", zegt Modrikamen, "van een nieuwe beweging die de angst van kamp zal doen veranderen."