Direct naar artikelinhoud

Belgisch ambassadeur Jan Luykx werkt aan repatriëring

Amper zes maanden is hij als ambassadeur op post in Zwitserland, en al meteen moet Jan Luykx ons land vertegenwoordigen na een catastrofe. Ook hij had het liever anders gezien. "Onze opdracht is nu een snelle afhandeling van de repatriëring van de overleden kinderen en volwassenen."

Luykx zegt dat hij heel snel na de feiten op de hoogte werd gebracht van het ongeval. "In de nacht van 13 op 14 maart kreeg ik een telefoontje in Bern. Ik ben onmiddellijk in de auto gesprongen en heb de consul-generaal opgepikt in Genève. We zijn rechtstreeks naar Sion gekomen."

Daar was het Luykx' taak om in naam van België contact op te nemen met de plaatselijke overheden. "Ik heb de kantonale politie gebeld en de president van het kanton Wallis." Naar de plek van de ramp is hij niet geweest. "Slachtoffers hebben artsen nodig, geen diplomaten."

"Ik heb dit nog nooit meegemaakt. De omvang van het ongeluk is moeilijk te verdragen. We zijn allemaal triest en gechoqueerd. Op mijn ambassade werken ook mensen met kinderen. Maar niemand kan zich echt voorstellen wat er gebeurd is."

Luykx houdt zich verder bezig met de praktische afhandeling van de ramp. "We zijn volop bezig met het papierwerk om de repatriëring van de lichamen in orde te brengen. Dat moet volgens bepaalde procedures. De Zwitserse overheid moet haar goedkeuring geven. Normaal neemt zo'n werk een paar dagen in beslag, maar we proberen het zo snel mogelijk te doen. Dat is nu onze opdracht."