Direct naar artikelinhoud

Kredietbeoordelaar Fitch dreigt met bankroetstempel voor Griekenland

Als banken, verzekeraars of pensioensfondsen vrijwillig hun leningen aan Griekenland verlengen, dan moet het land als bankroet worden beschouwd. Kredietbeoordelaar Fitch volgt deze redenering, zo zei topman Andrew Colquhoun dinsdag. Zijn woorden komen kort nadat Europese leiders juist overeen waren gekomen dat ze de private sector zouden vragen vrijwillig een bijdrage te leveren aan de oplossing van de Griekse schuldencrisis.

Wanneer een lening van een bank aan Griekenland afloopt, hadden Europese ministers van Financiën gehoopt dat zo'n bank meteen vrijwillig een nieuwe, identieke lening uitgeeft. Maar dit zogenaamde doorrollen van Griekse staatsobligaties lijken de drie belangrijkste kredietbeoordelaars niet te accepteren. Ze zien het juist als een bewijs voor de stelling dat Griekenland kennelijk zo zwak is dat het als failliet moet worden beschouwd.

Moody's en Standards & Poor's hebben al eerder deze maand aangegeven dat ze niet inzien wat er vrijwillig aan is als banken onder politieke druk handelen. Fitch-topman Colquhoun sprak zich gisteren definitief uit. "Fitch zou het vrijwillige doorrollen van schuld beschouwen als een moment waarop Griekenland wanbetaler wordt. En dat leidt tot het oordeel D voor Griekenland."

Het stempel D staat voor default, oftewel faillissement of bankroet. "Zodra een land dat stempel krijgt gaat alles in een stroomversnelling", zegt hoogleraar Bankwezen Harald Benink van de Universiteit van Tilburg. "Dan crasht Griekenland, niemand wil de Grieken nog geld geven en al het Griekse papier is nog maar heel weinig waard."

Volgens de gerenommeerde oud-econoom van het IMF, Kenneth Rogoff, "is er alle kans dat het einde van de zaak is dat Griekenland sowieso failliet gaat". De gevolgen daarvan in het mondiale financiële systeem zijn volgens hem letterlijk niet te overzien. Volgens Benink komt het echter niet tot een Grieks bankroet.