Direct naar artikelinhoud

Ikea-app laat je meubels virtueel in huis uittesten

Gedaan met dat eeuwige opmeten van, en twijfelen over, Ikea-spullen. De Zweedse meubelgigant lanceert een app waarmee klanten producten thuis virtueel kunnen uittesten.

Past die Billy-kast nu wel of niet? Ikea wil voorkomen dat we daarover nog langer ons hoofd breken en pakt uit met een zogenaamde Augment-app. Die laat toe om de virtuele en de werkelijke wereld te mixen. Dat kan heel eenvoudig met een smartphone of tablet en de nieuwe papieren Ikea-catalogus. "Daarin zijn een vijftigtal pagina's voorzien van een speciaal icoon", legt woordvoerster Annelies Nauwelaerts uit. Wie zo'n icoon inscant, kan 3D-filmpjes en foto's zien, of gebruik maken van de augment reality-feature. Hiermee kun je bepaalde items uit de catalogus in je eigen interieur projecteren.

"Hiervoor heb je de nieuwe catalogus nodig. Die fungeert als markeerpunt. Het is de bedoeling dat je die op de plek legt waar je het desbetreffende meubelstuk wil zien. Als je de plek dan scant, verschijnt het product driedimensionaal in beeld. Zo zie je meteen of kleuren en meubel bij de andere passen, of dat het te groot of te klein is."

Ikea is het eerste bedrijf dat dit technologisch hoogstandje wereldwijd introduceert. Verwacht wordt dat ook (interieur-)architecten snel op de 'augmented reality'-boot zullen springen.

De meubelgigant wijst er intussen op dat niet al hun meubels in huis gesimuleerd kunnen worden. Het gaat om een honderdtal producten. Meer zouden de besturingssystemen op dit moment nog niet aankunnen.

De app, die bestemd is voor iOS- en Androidgebruikers, is nu al gratis te downloaden in de Apple App Store en Google Play. Volgens Nauwelaerts kan de app echter uitsluitend gebruikt worden in combinatie met de nieuwe Ikea-brochure. In België valt die in de bus tussen 30 augustus en 9 september.