Direct naar artikelinhoud

'Peumans las gewoon het reglement van het parlement voor'

Sneren noch controversiële stellingen. Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) hield zijn 11-julispeech opvallend braaf. Tot ontgoocheling van menig toehoorder. 'Nog iemand drank nodig om deze dag door te komen?'

Massaal veel volk, zoals gewoonlijk op het Brusselse stadhuis zo rond 11 uur 's ochtends op 11 juli. Alleen leek het dit keer misschien nog meer dan anders omdat de grote zaal gevuld voorzien was op zitplaatsen in plaats van het gebruikelijke gedrang. "En de toog?", zocht Kamerlid Theo Francken (N-VA) naarstig de zaal af. Wel: eveneens verdwenen. Allemaal de uitdrukkelijke wens van parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) zelf, die dat toch "meer klasse" vond hebben. De tientallen genodigden-zonder-zitplaatsje die achteraan opeengepakt stonden, dachten daar anders over.

Maar op een feestdag kan een mens al eens wat meer hebben dan op andere dagen en dus bleef iedereen netjes staan. Een speech van de Vlaamse parlementsvoorzitter belooft traditioneel immers vuurwerk. Maar daar had de Limburger gisteren duidelijk geen zin in. "Het is een gezapige tekst, heel bewust", zegt een kabinetsmedewerker. "Ook het grapje dat hij liever Laurent dan Filip op de troon gezien had, hebben we er maar uitgelaten."

Veel verder dan koning Albert II bedanken en hopen dat Filip een moderne koning zou worden, deed Peumans niet. Over de staatshervorming, nochtans het gespreksonderwerp onder de aanwezigen, drukte hij enkel nogmaals de wens uit dat er een opvolgingscommissie zou opgericht worden in het Vlaams parlement.

En voorts? Wel voorts gleed de aandacht van de aanwezigen serieus af. "Ik kende die tekst al", merkte menig Vlaams parlementslid op. "Peumans heeft gewoon het reglement van het parlement voorgelezen." Een Vlaamse minister kon dan weer niet snel genoeg op de aansluitende receptie zijn. "Nog iemand drank nodig om deze dag door te komen en de speech door te spoelen?"

"Dus het was niet goed?", vraagt een verongelijkte Peumans achteraf over zijn wellicht laatste grote speech - het was immers de laatste 11 juli van deze legislatuur. "Wat had ik dan moeten zeggen? Mijn gedacht over de staatshervorming? Dat is voor de partij, ik ben parlementsvoorzitter, ik sta boven de partijen."

De inleidende voordracht van Brussels schepen Ans Persoons (sp.a) daarentegen werd door de meeste aanwezigen wel goed gesmaakt. "En hoe langer die van Peumans duurde, hoe beter die van Persoons nog werd", lachte oud-minister Stefaan De Clerck (CD&V).