Direct naar artikelinhoud

De zaak te veel voor de meester-fixer?

Daar waar politiek, justitie en onfrisse zakendeals elkaar snijden. Op dat punt dook de naam van Koen Blijweert de voorbije decennia wel vaker op. Genoemd wel, beschuldigd nooit. Wordt 'superflik' Glenn Audenaert de zaak te veel voor de meester-fixer?

Koen Blijweert (60) kan al jaren niet meer zonder de bijvoegsels 'omstreden zakenman' en 'lobbyist'. De man rijgt het aantal gerechtelijke dossiers aaneen, maar wist tot nog toe telkens de dans te ontspringen. Slechts één keer zat hij drie maanden in voorhechtenis, voor een zaak die later wegens verjaring zou geklasseerd worden.

Sinds vorige week woensdag zit Blijweert opnieuw in de cel. Het parket van Dendermonde verdenkt hem van betrokkenheid bij de omkoping van ex-politiebaas Glenn Audenaert. Het Dendermondse parket voert al sinds 2012 een onderzoek naar de voormalige politiebaas. Het gerecht verdenkt Audenaert van fraude en corruptie. In 2013 verhuisde de federale politie een aantal van haar centrale diensten naar het Rijksadministratief centrum in het hart van Brussel, dat eigendom was van vastgoedmagnaat Zweegers. Audenaert zou bij de politietop hebben aangedrongen op die verhuis. Blijweert zou als lobbyist hebben bemiddeld.

Voorlopig nog veel 'zou' dus. Blijweert blijft naar verluidt nog twee weken in de cel tot hij voor de kamer van inbeschuldigingstelling verschijnt, op 23 maart.

Koketteren met politiek

Van Julie's Garden, zoals de residentie in Knokke van de gefortuneerde zakenman gedoopt is, naar de cel. Het is meer dan een wereld van verschil. Al is het geen primeur voor Blijweert. In 2000 zat hij al eens drie maanden in voorhechtenis in een zaak rond btw-fraude. Het kwam aan als een klap voor de zoon uit een ondernemersfamilie. Zijn vader Renaat Blijweert, zowel in postuur als in soortelijk gewicht een reus, was de drijvende kracht achter het bouwbedrijf Amelinckx. Van vader leert hij dat alles te koop is, mits de juiste prijs. Zowat alle politieke partijen kennen de familie Blijweert, en kunnen rekenen op sponsoring. Vooral de CVP, in die jaren nog oppermachtig. Het bedrijf van Koen Blijweert mag dankzij de tussenkomst van toenmalig partijsecretaris en persoonlijke vriend Leo Delcroix de befaamde milieuboxen fabriceren en sluit een onderhandse deal met de grote concurrent. Het zou een gerechtelijk staartje krijgen, maar Blijweert zelf ontspringt de dans.

Het lobbywerk beperkt zich zeker niet tot de christendemocraten. Ook met socialisten, zoals ziekenfondsbons en gewezen VRT-voorzitter Guy Peeters, of liberalen, zoals Pierre Chevalier en Rik Daems, onderhoudt Blijweert uitstekende contacten. Hij heeft geen politieke kleur, enkel de macht interesseert hem.

Zijn adresboekje is legendarisch en bevat de namen die er toe doen. Zowel in het zakenleven, de politiek als in het gerecht. Dat komt hem van pas als hij weer eens een overijverige belastingcontroleur over de vloer krijgt, of wanneer een rechercheur lastige vragen begint te stellen. Overal heeft Blijweert zijn contacten. In de nachtclub Le Bâoli in Cannes houdt hij feestjes met tal van politici en ondernemers. Of treffen ze elkaar in het Zuid-Franse Saint-Paul-de-Vence, bij de kunsthandelaar Guy Pieters.

In 2011 zal Blijweert als facilitator optreden voor een uiterst confidentieel gesprek tussen de top van N-VA en MR. In restaurant Bruneau in Ganshoren treffen onder meer Bart De Wever, Siegfried Bracke, Didier Reynders en Louis Michel elkaar. Voor een gesprek over de slabakkende regeringsonderhandelingen.

Magistraat in luxebordeel

De zaak die de grootste opschudding veroorzaakte, was die rond de Brusselse substituut-procureur Dirk Merckx. De magistraat, die talloze grote fiscale dossiers onder zijn hoede had, kwam in opspraak omdat hij geregeld een bezoekje bracht aan het Amsterdamse luxebordeel Yab Yum, op kosten van Blijweert. In ruil zou Merckx zijn mecenas geholpen hebben om aan de fiscus te ontsnappen. De zaak zal zovele jaren later met een sisser aflopen.

Net als de zaak rond zijn bedrijf Action Trading. Het gerecht verdacht Blijweert van fiscale fraude met de handel in gsm-toestellen. De zaak zou na ettelijke jaren stof vergaren doodleuk verjaren.

Het is moeilijk om de vinger op Koen Blijweert te leggen. De feiten overtreffen wel vaker de fictie en na verloop van jaren is het hele kluwen rond de man een mist van belangenvermenging en schandaaltjes. Of hij dit keer echt tegen de lamp loopt, geen mens die het durft te zeggen.