Direct naar artikelinhoud

Club stuit op Stijnen

Club Brugge is niet langer leider. De West-Vlamingen verloren gisteren twee dure punten op het Kiel. Grootste spelbreker was - hoe kan het ook anders? - Stijn Stijnen. De doelman was onklopbaar in de eerste helft en hield Beerschot in zijn eentje in de wedstrijd. Thuisspeler Nyoni kreeg zo de kans om in de slotminuut het doelpunt van Akpala ongedaan te maken (1-1).

Last man standing. Wat Club Brugge gisteren ook probeerde in die sterke eerste helft, het kreeg Stijnen niet op de knieën. De Limburger dreef zijn ex-club zo'n beetje tot wanhoop. Club kreeg vijf uitstekende kansen voor de rust, maar evenveel keer lag Stijnen in de weg. Refaelov probeerde het met een schot van ver en mocht een keer alleen op de doelman af, Blondel haalde twee keer hard uit, Hoefkens verraste met een lage bal tussen een bos spelers. Resultaat: nul. Stijnen plooide niet en ranselde alles uit zijn doel. Het zou Club zuur opbreken.

"Ik denk dat we het daar hebben laten liggen", zei Adrie Koster achteraf. "Stijnen zat er een paar keer goed tussen, maar eigenlijk hadden we zelf moeten scoren."

Pas halfweg de tweede helft vond Club de opening. Joseph Akpala reageerde het best op een diepe pass van Ryan Donk en legde de bal in één tijd binnen (0-1). Deze keer had zelfs Stijnen geen verhaal. Mooi en vooral snel doelpunt van de Nigeriaan: Akpala stond op dat moment amper 40 seconden op het veld. Hij was net een bleke Vleminckx komen vervangen. Een wissel waarmee die laatste trouwens niet kon lachen.

Gooiende Vleminckx

"Heb ik niet gezien", zei Koster. "Dat Björn zijn schoenen weggooide? Heb ik ook niet gezien. Ik vind het normaal dat spelers ontgoocheld zijn als ze gewisseld worden, maar ik vond dat ik moest ingrijpen. Na de zware match van donderdag tegen Braga had ik frisse mensen nodig."

Dat had Koster juist gezien, want zijn aanpassingen loonden. Club was dan wel minder dominant dan voor de pauze, maar het had de match wel onder controle, en natuurlijk was er ook die voorsprong. Zo leek het vele goede werk van Stijnen dan toch voor niks geweest. Maar in de slotfase kwam Beerschot opnieuw opzetten. Of was het Club dat te veel op de 0-1 ging teren? "We moesten achteruit", zei Koster. "Omdat Beerschot alles op alles zette."

Omdat Club dé kans liet liggen om zijn voorsprong te verdubbelen - Meunier knalde op Malul toen Club met vier tegen twee stond - was het slotoffensief van Beerschot nog heel wat waard. Zo ver had het volgens Koster nooit hoeven te komen. "Na de 0-1 hoopte ik dat we de match konden uitspelen. We wisten dat Beerschot kwetsbaar is op de counter en dat hadden we moeten uitbuiten."

Dan deed Vusumuzi Nyoni het een stuk beter. De Zimbabwaan aarzelde niet toen Club een ultieme corner van Beerschot niet goed weg kreeg. De bal viel aan de zestienmeter perfect uit de lucht: de middenvelder controleerde met de borst en haalde dan hard uit. Het vluchtschot belandde onhoudbaar in de winkelhaak (1-1). Een geweldig doelpunt van Nyoni, dat door zijn ploegmaats werd gevierd als een winninggoal.