Direct naar artikelinhoud

N-VA, MR en PS beslissenover naturalisatie Arnault

Drie leden van de naturalisatiecommissie werden benoemd om een advies te geven over het dossier van de Franse miljardair Bernard Arnault. Luc Gustin (MR), Els Demol (N-VA) en André Frédéric (PS) moeten een compromis bereiken over het gevoelige dossier.

Om te vermijden dat er te veel druk wordt uitgeoefend, bepaalt een computer wie er moet beslissen over een naturalisatiedossier. De dossiers - momenteel zijn er 1.700 te behandelen - worden zo verdeeld over de zeventien leden van de commissie. Voor elk dossier wijst de computerprocedure drie personen aan: een rapporteur en twee corapporteurs.

Het dossier van de Fransman Bernard Arnault, dat eind augustus bij de Kamer werd ingediend, is ondertussen toegewezen, bevestigen betrouwbare bronnen. Rapporteur is Luc Gustin (MR), de twee corapporteurs zijn Els Demol (N-VA) en André Frédéric (PS).

Unaniem

Zij moeten unaniem beslissen. De procedure loopt verder als volgt: als ze alledrie akkoord gaan, krijgt de aanvrager de Belgische nationaliteit. Als er geen unanimiteit is, wordt het dossier overgedragen aan de volledige commissie, die dan per hoofdelijke stemming moet beslissen. De rapporteur en de twee corapporteurs moeten bij hun beslissing rekening houden met drie adviezen: van de Staatsveiligheid, van de Dienst Vreemdelingenzaken en van het parket.

Onervaren

Luikenaar Luc Gustin is een Franstalige liberaal en zetelt in de Kamer als opvolger van vicepremier Didier Reynders. Gustin belandde in de naturalisatiecommissie als vervanger van FDF-voorzitter Olivier Maingain. Na de splitsing van het kartel MR-FDF verloren de FDF'ers veel vertegenwoordigers in de Kamercommissies.

Gustin geeft toe dat hij nog onervaren is binnen de naturalisatiecommissie. "Ik was nog maar bij twee vergaderingen aanwezig", zegt hij. "Ik veronderstel dat wij vanaf oktober ons werk zullen hernemen." Hij was gisteren nog niet officieel op de hoogte van zijn aanstelling als rapporteur in de zaak-Arnault.

André Frédéric (PS) heeft meer ervaring. Hij is oud-voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken. Gisteren wilde hij geen commentaar kwijt. "Het dossier van Arnault zal behandeld worden zoals eender welk ander dossier."

Els Demol (N-VA) zal voor dit dossier hulp krijgen van Theo Francken, de expert binnen de partij voor wat betreft asiel en naturalisatie.