Direct naar artikelinhoud

Burkina Faso: gaat coup laatste uren in?

Generaal Gilbert Diendéré, hoofd van de coupplegers in Burkina Faso, weigert te vertrekken. Het leger, dat trouw is aan de afgezette regering, staat op het punt aan te vallen.

Diendéré deed zijn mededeling tijdens een persconferentie. De militairen van de presidentiële garde pleegden vorige week een coup en houden sindsdien een legerbasis bezet en diverse regeringsleiders gevangen.

Honderden van de coupplegers hebben zich al overgegeven, nadat ze eerder minister-president Isaac Zida vrijlieten. Generaal Diendéré, hoofd van de coupplegers, bood zijn verontschuldigingen aan maar is niet van plan te vertrekken.

Het leger stelde een ultimatum. Als de coupplegers zich voor 12.00 uur Belgische tijd niet allemaal overgeven, zouden ze worden aangevallen.

Overgave

De presidentiële garde, die geldt als een elite-eenheid, onderhandelde met het leger over de voorwaarden om zich over te geven.

"We beloven plechtig ons in te zetten voor de samenhang van het leger en we bieden onze verontschuldigingen aan het volk en de internationale gemeenschap aan", zei generaal van de presidentiële garde Gilbert Diendéré maandag op de staatstelevisie.

Burkina Faso maakt sinds het afzetten van president Blaise Compaoré vorig jaar een turbulente periode door. De crisis waarin het land is beland, is voor een groot deel te wijten aan de gevallen president. Die kwam in 1987 via een legercoup aan de macht en wist daar 27 jaar te blijven met een programma van economische ontwikkeling en harde repressie.

Tijdens zijn lange bewind stapelde de onvrede zich op: woede over de corruptie aan de top en frustratie van jongeren over gebrek aan kansen. Compaoré's plan voor een grondwetswijziging waarmee hij een vierde termijn zou kunnen binnenhalen, deed de onvrede onder de bevolking ontbranden en leidde tot zijn val.

Zondag werd een akkoord gesloten over de terugkeer naar democratie. In ruil daarvoor wordt amnestie beloofd aan de coupplegers. Ook krijgen de aanhangers van voormalig president Compaoré de mogelijkheid om deel te nemen aan de verkiezingen.