Hulpdiensten verwittigen kan vanaf voorjaar via app op smartphone

Wie de 112 wil verwittigen kan dat vanaf volgend jaar via een nieuwe app op de smartphone. De gebruiker kan zelf een aantal specifieke parameters invullen die de operator dan te zien krijgt op zijn scherm. Zo kan hij de hulpdiensten die onderweg zijn alvast op de hoogte brengen bijvoorbeeld de medische achtergrond van de patiënt.

tg

“De invoering van de app 112 zit in de laatste rechte lijn. Momenteel worden test uitgevoerd. Zonder grote problemen kan de app volgende voorjaar worden geïmplementeerd”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

“De app 112 zal niet alleen beschikbaar zijn voor doven of voor mensen met gehoorproblemen die nu vaak de grootste moeite hebben om de hulpdiensten te verwittigen. Iedereen die de app 112 op zijn smartphone installeert kan er gebruik van maken. Door op het icoontje te drukken zal men dan onmiddellijk in verbinding worden gesteld met de noodcentrale. “

Burgers met gehoor- of spraakproblemen zullen eens de verbinding tot stand is gebracht, kunnen overschakelen op sms of live chat. De app laat de burger ook toe om aan te duiden of hij of zij slechthorend of doof is. Deze info krijgt de operator dan op het scherm te zien. Maar ook andere medische achtergronden zullen kunnen worden meegedeeld, zodat de operator die onmiddellijk kan doorgeven aan de ambulanciers of de artsen van het MUG-team.

De app 112 is zonder tegenslagen in het voorjaar van 2017 beschikbaar, zo heeft minister van Binnenlandse Zaken Jambon in de Kamer geantwoord op een vraag van Volksvertegenwoordiger Jef Van den Bergh (CD&V).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen