Direct naar artikelinhoud

Is het beter dat de bonden geen uitkeringen uitbetalen?

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever krijgen de vakbonden te veel geld om werkloosheidsuitkeringen uit te betalen. Klopt dat? Tijd voor een factcheck.

Neen, de vakbonden krijgen jaarlijks geen 227 miljoen euro, zoals De Wever zei in De zevende dag. Het gaat om 175 miljoen euro, blijkt uit de cijfers van RVA in 2014. De N-VA-voorzitter sprong nogal voluntaristisch met de getallen om, door ook het geld voor de Hulpkas voor Werklozen, een overheidsinstelling, erbij te tellen.

Maar dan nog gaat het om een grote som. Kan dat niet efficiënter? Voor de drie vakbonden niet echt. Ze maken al enkele jaren (licht) verlies op dit deel van hun werkzaamheden. Zeker sinds de regering-Di Rupo in 2013 de steun daarvoor met 5 miljoen terug- draaide. Niet enkel de economische realiteit noopt de bonden tot zuinigheid, ook worden de uitbetalingen van kortbij opgevolgd door het Rekenhof en de RVA.

De kosten per dossier liggen bij ACV en ABVV bijna de helft lager dan bij de Hulpkas voor Werklozen. CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft dus gelijk als hij zegt dat de bonden een stuk goedkoper zijn dan als de overheid het zou doen. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de relatief kleine Hulpkas een groot schaalnadeel heeft. Maar moet die dienst dan alle uitbetalingen voor zich nemen? Jef Maes van ABVV: "Het blijft curieus dat N-VA, die steeds de overheid wil afslanken, nu plots de staat meer taken wil geven."

Toch is er meer in het spel. Het systeem betekent in zekere zin de levensverzekering van de vakbonden. Het levert hen een constante en grote instroom van leden op. Bovendien krijgen de bonden zo een centrale rol in ons systeem van de sociale zekerheid. Ook al kennen andere landen, zoals Denemarken, een gelijkaardig systeem, het is allicht op die machtspositie dat De Wever in eerste plaats de aanval wil inzetten.