Direct naar artikelinhoud

Openbaar vervoer nog hele week onzeker

Het Brusselse openbaar vervoer ligt wellicht deze ochtend weer plat, ondanks de vraag van de directie het werk te hervatten. Na de moord op een collega eisen de bonden extra middelen. Minister van Binnenlandse Zaken Milquet belooft alvast vierhonderd extra agenten.

Het hele paasweekend reed geen enkele metro, tram of bus in de hoofdstad. Het personeel is zwaar aangeslagen na de moord, zaterdagochtend, op Iliaz Tahiraj (56). De nestor van de veiligheidsdienst zou over acht maanden met prepensioen gaan maar werd dood geslagen door een 28-jarige Belgische automobilist. Die kon niet aanvaarden dat Tahiraj weigerde 'iets te regelen' voor een dronken vriend die door een rood licht was gereden en tegen een bus aangeknald.

Vakbonden en directie van de MIVB zaten gisteravond bij elkaar voor een crisisvergadering op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH). Zij eisten een verhoging van de budgetten voor de veiligheidsdienst, waarvan het aantal effectieven onlangs nog werd opgevoerd tot 300. "Zeker 's ochtends heel vroeg en 's avonds laat kan het niet dat de bestuurder er alleen voor staat", zegt Abdelfaq Bouazza van de christelijke vakbond CSC.

De bonden eisten ook ruimere bevoegdheden voor de eigen veiligheidsdienst. MIVB-agenten mogen vandaag niet eens een identiteitskaart opvragen. "Ze moeten de politie bellen en wachten", aldus Bouazza. "Mensen die overlast veroorzaken weten dat en lachen hen uit."

In haar dertienpuntenplan belooft Milquet alvast meer agenten en uitgebreidere bevoegdheden. De federale politie krijgt de verantwoordelijkheid over de grote treinstations en de metrostations. Elke supervisor van de MIVB krijgt voortaan bijstand van een veiligheidsagent van de vervoersmaatschappij en veiligheidsagenten mogen de identiteitskaart van reizigers opvragen. Het plan wordt vandaag voorgelegd aan de werknemers van het MIVB.

De socialistische vakbonden bij NMBS, MIVB, De Lijn en de TEC roepen op om op de dag van de uitvaart van Tahiraj in het hele land het werk neer te leggen. "Onder druk van de basis", zegt Jos Digneffe ACOD Spoor. "Agressie tegen ambtenaren die alleen maar hun werk doen is dagelijkse kost geworden."

Treinbegeleidster gewond

De vermoedelijke moordenaar van Tahiraj werd zaterdag gearresteerd. Zijn slachtoffer had verschillende fracturen in zijn gezicht en overleed in het ziekenhuis. Het lichaam was gisteravond nog niet vrijgegeven door het parket, waardoor de familie ten vroegste vandaag een uitvaartplechtigheid kan beginnen plannen. Het is ook Digneffe nog onduidelijk wanneer de nationale werkonderbreking plaatsvindt en of ze een dag zal duren dan wel enkele uren.

Terwijl in Brussel twee witte marsen plaatsvonden, berichtte de NMBS gisteravond over een nieuwe geval van agressie. In Mechelen werd een treinbegeleidster aangevallen door een reiziger zonder geldig vervoersbewijs. De vrouw raakte lichtgewond.