Direct naar artikelinhoud

'Wielrennen is verziekt tot op het bot'

'Het wielrennen is verziekt tot op het bot en doping is in al zijn vormen zo wijdverbreid dat er geen open, faire competitie meer mogelijk is.' Met die woorden maakte Rabobank-topman Bert Bruggink duidelijk waarom de langst lopende Nederlandse wielerploeg er na zeventien jaar mee ophoudt.

Rabobank zegt per 31 december 2012 de samenwerking met de profploegen op. De mannelijke renners gaan verder als een naamloos team en worden nog een seizoen doorbetaald. Rabobank zegt ook olympisch kampioene Marianne Vos en haar vrouwenploeg op die manier te blijven steunen.

De bank wil de contracten van de renners, die in veel gevallen eind 2013 aflopen, respecteren. In naam wil het bedrijf niet meer verbonden blijven aan een sport die volgens Bruggink "ziek is tot op het hoogste niveau, inclusief een aantal bijbehorende instanties."

Het besluit te stoppen was volgens de financieel directeur onvermijdelijk geworden. Als directe aanleiding noemt hij het Usada, dat vorige week zijn bevindingen over Lance Armstrong en diens US Postalploeg naar buiten bracht. Daarin wordt een inktzwart beeld geschetst van een wereld waarin doping en andere verboden praktijken schering en inslag bleken.

Bruggink zei met stomheid te zijn geslagen door het rapport. Hij noemde het "de klap op de vuurpijl" die de al gerezen twijfels over de sponsoring de nekslag gaf. Donderdag kwam daar nog eens de ophef over een voormalige en een huidige Raborenner bovenop. Denis Mensjov en Carlos Barredo worden beiden met doping in verband gebracht, al was het besluit om te stoppen toen al genomen.

Ploegarts werkte mee

Over Barredo, wiens bloedwaarden niet worden vertrouwd, zei Bruggink: "Dat was voor ons de illustratie dat ondanks alles wat je als ploeg doet, je geen 100 procent garantie hebt dat je je renners volledig kunt controleren."

Dinsdag werd het beëindigen van de sponsoring als agendapunt toegevoegd aan een al geplande bestuursvergadering. Bruggink: "In ons bestuur zitten een hoop wielerliefhebbers, onder wie ikzelf. Er is gezocht naar een positief argument om dit besluit niet te hoeven nemen. Maar er was niet één goede overweging om nog door te gaan met de sponsoring."

Het Armstrongrapport bracht ook in Nederland een storm van reacties teweeg. Levi Leipheimer verklaart daarin onder ede dat hij tussen 2002 en 2004 als Raborenner epo gebruikte en werd geassisteerd door de toenmalige ploegarts. Bruggink wilde niet zeggen of die verklaring het opschorten van de sponsoring in een stroomversnelling heeft gebracht. "Dat geldt voor het dossier in zijn geheel."

Zwarte dag

Rabobank heeft volgens de topman ontegenzeglijk imagoschade geleden door alle dopinggevallen, ook die in de eigen gelederen. Tien renners testten positief of brachten hun team op een andere manier in diskrediet. Ook bleek dat doping vanaf de oprichting tot ver in 2007 werd getolereerd.

Rabobank heeft altijd gezegd het contract te verbreken indien structureel dopinggebruik in de ploeg plaatshad. Of dit zo was? "Ik ben geneigd te zeggen van niet", bleef Bruggink voorzichtig. Maar volgens hem zijn er na de Tour van 2007 niet zomaar maatregelen genomen om de grip op renners te verstevigen.

Michael Rasmussen werd toen met de gele trui om zijn schouders door de ploeg uit koers gehaald. Hij overtrad de regels door zich te verschuilen voor dopingcontroleurs. Rasmussen heeft altijd beweerd dat de ploegleiding mee heeft gelogen. Wie gelijk heeft, wordt volgende maand duidelijk in zijn beroepszaak. Het is een van de laatste schimmen uit het verleden die de ploeg boven het hoofd hangen.

Sinds de oprichting in 1996 heeft Rabobank 175 miljoen euro gestoken in de sport. Met een jaarlijks budget van 15 miljoen euro behoorde de ploeg tot de rijkste teams, hoewel er zeker de laatste jaren betrekkelijk weinig te juichen viel. In totaal schreef het team met Denis Mensjov drie grote rondes op zijn naam en boekten Raborenners 20 etappe-zeges in de Tour.

Bruggink, op een volgens hem 'zwarte dag voor het wielrennen': "We hebben gepoogd een schone, succesvolle ploeg te leiden. Daarin zijn we een heel eind gekomen. Maar wat er de afgelopen dagen allemaal naar boven is gekomen, is voor ons als sponsor niet meer te verteren."