Direct naar artikelinhoud

Auditeur Raad van State: 'Schorsing Fernand Koekelberg is onwettig'

Voormalig politiebaas Fernand Koekelberg, die van verkrachting wordt beschuldigd, haalde gisteren een nieuw juridisch slagje thuis. Volgens de auditeur van de Raad van State is zijn schorsing onwettig.

Koekelbergs advocate, Joëlle Sautois, is optimistisch dat de Raad het advies volgt en haar cliënt zich kandidaat kan stellen om opnieuw politiechef te worden.

"Het advies van de auditeur is over de hele lijn positief voor ons. Volgens hem hebben we op alle punten gelijk. We mogen optimistisch zijn", zegt Sautois.

Volgens minister Turtelboom kan Koekelberg zijn kandidatuur sowieso indienen, of hij nu geschorst is of niet.

Sautois: "Dan heeft zij de wet niet goed gelezen. Daarin staat dat wanneer iemand geschorst is, hij administratief gezien als 'niet actief' wordt bestempeld. En om een kandidatuur in te dienen moet je actief zijn."

Wat als de minister hem opnieuw schorst?

"Dat zou pas echt illegaal zijn. Je kunt je nu al vragen stellen bij het feit dat men twee onwettelijke procedures na elkaar heeft opgestart."

Dit lijkt stilaan op een persoonlijke vete tussen de minister en uw cliënt.

"Nee, met vorige ministers was de relatie slechter. De klacht tegen mijn cliënt komt niet van mevrouw Turtelboom, terwijl het destijds wel minister De Padt zelf was die een klacht had ingediend."

Koekelberg heeft in maart zelf ontslag genomen. Waarom stelt hij zich dan opnieuw kandidaat?

"Dat ontslag was gebaseerd op redenen die niets te maken hadden met zijn bekwaamheid. Integendeel, in zijn dossier zitten documenten die zijn bekwaamheid net benadrukken".

Zou Koekelberg met zijn niet echt onbesproken imago niet beter afzien van een nieuwe termijn als politiebaas?

"Maar waarom is hij niet onbesproken? Hij heeft dit allemaal over zich heen gekregen. De beschuldigingen van die vrouw zijn compleet gelogen. Wat ik en mijn cliënt zouden willen is, wat er gebeurd is bij Belgacom (waar CEO Didier Bellens in staat van beschuldiging is gesteld voor passieve corruptie, TM). Men zou voorlopig het vertrouwen in Koekelberg moeten behouden en pas eventuele maatregelen treffen nadat het onderzoek is gevoerd. Maar ondertussen heeft mijn cliënt net als iedereen het recht zich kandidaat te stellen."

Dit is voor hem een princiepskwestie?

"Ja, dit is een kwestie van eer. Hij is vastbesloten zich te verdedigen en zijn bekwaamheid te bewijzen. Bovendien geloof hij in gerechtigheid. U moet zich maar eens in zijn plaats stellen. Hij is het slachtoffer van een klacht die totaal ongegrond is. Dan is het toch normaal dat hij zo reageert?"