Direct naar artikelinhoud

Een statistische blik op de week

Of je nu een affaire begint of een medische check-up wilt ondergaan, het loont altijd de moeite om je week op een statistische manier te organiseren. Wij gingen voor u aan het rekenen. Door Simon Usborne en Tina De Gendt

Maandag: eet geen sushi

De week begint, als we de statistieken mogen geloven, echt slecht. Verzekeraars zien dan altijd een piek in ongevallen, die het sterkst is als maandag op de 27ste valt. Bovendien blijkt uit een studie van het Britse Office for National Statistics dat er tussen 1993 en 2002 meer mensen zelfmoord pleegden op een maandag dan op welke andere dag ook (16 procent van het totaal voor mannen en 17 procent voor vrouwen, in vergelijking met 13 procent voor beide geslachten op zaterdag en zondag).

Twee manieren om je maandagen te verbeteren: vermijd sollicitatiegesprekken en sushi. Rekruteringsadviseurs zeggen dat werkgevers later in de week milder gestemd zijn, naarmate de maandagmalaise wegebt. Op maandag bijt je ook de spits af, wat de kans op succes verkleint. Uit een studie van de headhuntersindustrie in Amerika bleek dat de eerste kandidaat in 17,6 procent van de gevallen de baan krijgt. De laatste kandidaat is in 56 procent van de gevallen de gelukkige.

Vishandelaars nemen dan weer graag vrij op maandag, want dan sluiten de vismijnen. Dat betekent dat de doorsnee bento box, of Japanse brooddoos, in het beste geval een dag oud is. In het slechtste geval staat je sushi al sinds vrijdag in de koelkamer.

Dinsdag: beste dag om te bloggen

De kans dat je als bediende tegen je computer tekeergaat, is het grootst op dinsdag. Het is meteen ook de drukste dag van de week voor veel informatici. De tweede dinsdag van elke maand staat bij de techneuten bekend als patch tuesday, want dan geeft Microsoft de nieuwe beveiligingsupdates voor Windows vrij. De dag daarna heet dan weer exploit wednesday. Hackers proberen dan massaal gaten te vinden in die nieuwe beveiliging. Uit een studie van een Amerikaans marketingbedrijf is gebleken dat dinsdag ook de beste dag is om te bloggen. De website (pheedo.com) achterhaalde dat de RSS-activiteit (het webformat dat wordt gebruikt om geüpdatete content te publiceren) piekt op dinsdagen. Daarmee kun je het aantal hits opdrijven.

Dinsdag is ook de ideale dag voor belangrijke klussen. Uit een studie van de US Society of Industrial Psychology is gebleken dat onze rationele linkerhersenhelft ons denken domineert in het begin van de week en dat is beter voor routineuze, niet-sociale taken. Maar na die ellendige maandag luidt dinsdag het echte begin van de werkweek in. Het is ook de ideale dag om je curriculum eens bij te werken of om een presentatie voor te bereiden.

Woensdag: ideaal voor eerste date

Woensdag valt midden in de week. Volgens een enquête die de datingsite itsjustlunch.com bij 8.000 singles uitvoerde, is het ook de dag voor ontluikende liefdes. Liefst 41 procent van de respondenten antwoordde dat woensdag de beste dag is voor een eerste afspraakje. De reden daarvoor is blijkbaar... donderdag. Na een geslaagde date krijgen beide partijen een dagje ademruimte, maar ze hoeven ook niet lang te wachten tot ze mekaar weerzien op vrijdagavond. Een 'drukke' donderdag op het werk is dan weer een handig excuus om de rekening te betalen en er gauw vanonder te muizen.

Woensdag is volgens rekruteringswebsite eQuest.com ook de beste dag om werkaanbiedingen online te zetten. Liefst 18,1 percent van de activiteit op de site vindt plaats op woensdag. Vrijdagen zijn goed voor amper 12,3 percent.

Woensdag zou bovendien de beste dag zijn om als eBaygebruiker je aanbieding af te sluiten. In een experiment met polshorloges ontdekte een onlinemarketingbedrijf dat de gemiddelde verkoopprijs op veilingen die op woensdag eindigden 86 euro bedroeg. Op dinsdag haalden ze 51 euro en op donderdag klokten ze af op 54 euro.

Donderdag: vermijd ziekenhuizen

De vierde dag van de week is de slechtste dag om je in het ziekenhuis te laten opnemen. Uit een verslag van het Britse Institute of Public Policy Research dat vorige week is vrijgegeven, blijkt dat mensen die zich op een donderdag laten opnemen meestal op een langer verblijf mogen rekenen. De 180.000 mensen die vorig jaar op een donderdag werden opgenomen, bleven gemiddeld 6,3 dagen in het ziekenhuis. Een opname op zaterdag was goed voor 5,5 dagen en een opname op zondag voor 5,3 dagen. De denktank wijst de weekendschema's aan als oorzaak: patiënten die op donderdag worden opgenomen en die maar twee of drie dagen moeten worden behandeld, zullen minder vlug worden ontslagen in het weekend, omdat er dan minder personeel aanwezig is. Door dat 'weekendeffect' zijn er jaarlijks 500 extra bedden nodig.

Als je een roman wilt publiceren, kun je er maar beter op toezien dat je boek op een donderdag in de boekhandel ligt. De week is al ver genoeg gevorderd om de boekenwurmen te kunnen lokken met een avondje gratis champagne, en dat weekendje op het platteland is nog niet voor meteen.

Vrijdag: waag je niet in het verkeer

Vrijdag is een dag vol ongeluk. Het bijgeloof piekt dan ook op vrijdag de dertiende. Door de grillen van de gregoriaanse kalender valt de dertiende vaker op een vrijdag dan op een andere dag.

Statistisch gezien is het ook de slechtste dag om je in het verkeer te wagen. Uit een studie blijkt dat er op vrijdag meer ongevallen gebeuren dan op andere dagen. Het fenomeen van de 'fatale vrijdag' is nog het ergst tijdens het avondspitsuur in november. Tussen vier en vijf uur 's middags gebeuren er 2.454 ongelukken. Dat is 35 percent meer dan tussen 8 en 9 uur 's morgens, en 10 percent meer dan in dezelfde periode in oktober. Het rapport ziet meerdere oorzaken voor dat fenomeen, zoals vermoeidheid op het einde van de week en druk verkeer, en het slechte weer.

Vrijdag is voor vrouwen ook de slechtste dag om te beginnen menstrueren, zo blijkt uit een enquête onder (vermoedelijk) vrouwen op MyMonthlyCycles.com. Vrijdag kreeg 43 procent van de stemmen achter zich, gevolgd door maandag met 33 procent. De 'minst slechte' dagen waren dinsdag en woensdag, met elk 2 procent van de stemmen.

Zaterdag: favoriete trouwdag

Als woensdag de beste dag is voor een eerste afspraakje, is zaterdag de ideale dag om te trouwen (tenzij je joods bent). Uit de overheidsstatistieken voor Engeland en Wales blijkt dat 61 procent van alle 270.109 huwelijken in 2003 op een zaterdag hebben plaatsgevonden. De minst populaire dag was dinsdag, met slechts 3 procent. Wat de burgerlijke plechtigheid betreft, trouwt maar de helft van de stellen op een zaterdag. En amper 1 procent van de joodse stellen trouwde op de sabbat. De meerderheid, of 66 procent, koos voor een zondag.

Zondag: eindelijk tijd voor e-mails

Als je niet verwacht wordt op een joodse bruiloft is zondag de ideale dag om e-mails voor het goede doel te versturen.

Uit een rapport van eMarketer blijkt dat e-mails die op zondag worden verstuurd het meest worden geopend en dat er dan het meest wordt doorgeklikt (als het aantal ontvangers lager was dan 5.000). Iets meer dan 30 procent van de ontvangers opende de e-mails en 7 procent klikte ook door.

Woensdag is de slechtste dag, wanneer amper 23 procent van de ontvangers de e-mail opent en maar 3 procent doorklikt.