Direct naar artikelinhoud

Ook Caraïben likken de wonden van Sandy

Niet alleen de Verenigde Staten zijn zwaar getroffen door Sandy. De superstorm hield ook lelijk huis in Jamaica, Cuba en Haïti.

In het Caribische gebied vielen zeker 69 doden en bleven duizenden mensen achter zonder dak boven het hoofd. In Haïti is het dodentol het hoogst: 54. Verwacht wordt dat dat aantal de komende dagen nog zal stijgen. Het zuiden van het land werd overstroomd na hevige regenval en achttienduizend families sloegen op de vlucht. Verschillende steden zijn door het stormweer afgesloten van de buitenwereld. De Verenigde Naties hebben al gewaarschuwd voor mogelijke nieuwe uitbraken van cholera, maar omdat veel gebieden nog onbereikbaar zijn, is de kans groot dat niemand tijdig op de hoogte zal zijn. Sinds de aardbeving van 2010 zijn al meer dan 7.500 mensen gestorven aan cholera en gevreesd wordt dat de overstromingen en de slechte hygiënische omstandigheden voor nog meer slachtoffers zullen zorgen.

De storm vernielde een tentenkamp waar nog 370.000 slachtoffers van de aardbeving leefden. Het aantal daklozen is volgens de regering gestegen tot meer dan tweehonderdduizend. Sandy veroorzaakte grondverschuivingen die wegen en bruggen zwaar troffen.

Intussen waarschuwen hulporganisaties ook voor een nakende voedselcrisis in de regio. Er werden in de afgelopen dagen wel voedsel en water verdeeld, maar de regering waarschuwt dat de voorraden gevaarlijk aan het slinken zijn. Volgens het Wereldvoedselprogramma (WFP) is de schade aan de oogst, in het zuiden van het land, erg groot. "Zowat alle soorten zijn getroffen", zei Myrta Kaulard, WFP-verantwoordelijke voor Haïti. "Eerst door de droogte, later door Isaac (de storm die in augustus over de regio raasde; AE) en nu door Sandy. Die laatste heeft de regio getroffen waar nog geen schade was en waar de inwoners nog konden teren op een normaal niveau van landbouw."

Volgens de Jamaicaanse premier Portia Simpson Miller heeft de storm in haar land minstens voor 16,5 miljoen dollar (zo'n 12,7 miljoen euro) schade veroorzaakt, vooral in de landbouw. "Voor de storm hadden we al zware economische problemen. Die zijn verergerd met de doortocht van Sandy", zei Miller.

Op Cuba werden eveneens huizen en oogsten vernietigd, vooral in Santiago de Cuba. Daar wordt de schade geschat op zo'n 88 miljoen dollar (68 miljoen euro).