Direct naar artikelinhoud

Verlies voor traditionele partijen op Sicilië

Meer dan de helft van de stemgerechtigden op Sicilië besloot zondag niet te stemmen bij de regionale verkiezingen. Nu de stemmen zijn geteld op het semi-autonome eiland, blijken alle traditionele partijen vooral te hebben verloren.

Alleen de Vijf Sterren Beweging, een protestbeweging geleid door de Italiaanse komiek Beppe Grillo, behaalde een winst ten opzichte van de verkiezingen van vier jaar geleden. Beppe Grillo, die zelf niet verkiesbaar was, toerde zeventien dagen lang met veel bombarie over Sicilië met als motto: 'Als we Sicilië kunnen veranderen, kunnen we Italië veranderen.' Met resultaat: de gouverneurskandidaat werd derde en de beweging werd de grootste partij bij de gelijktijdige verkiezingen voor het nieuwe bestuur van het eiland, met 14,9 procent van de stemmen.

Aankomend voorjaar zijn de nationale verkiezingen in Italië. De verkiezingen op Sicilië werden als voorproefje beschouwd en de uitslag is voor de Italiaanse politici confronterend. Terwijl in 2008 nog 66,7 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen, stemde dit weekend slechts 47,4 procent. In sommige Siciliaanse dorpen ging maar 20 procent van de burgers naar de stembus.

In juni besloot de van banden met de maffia verdachte gouverneur Raffaele Lombardo af te treden, onder andere vanwege het dreigende faillissement van de regio. De vervroegde verkiezingen komen op een moment dat bijna 40 procent van de Sicilianen werkloos is en regionale politici uit het hele land van corruptie en verkwisting worden beschuldigd. De PdL-partij van Berlusconi, die vrijdag werd veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf vanwege belastingfraude, is betrokken bij een groot deel van de regionale corruptieschandalen. Partijleider Angelo Alfano is afkomstig uit Sicilië, maar de partij verloor 73 procent van de stemmen ten opzichte van 2008.

Rosario Crocetta, kandidaat voor de centrumlinkse Democratische Partij, werd zondag gekozen als nieuwe gouverneur. De voormalige burgemeester van het Siciliaanse Gela met communistische achtergrond is de eerste linkse regionale gouverneur, de eerste homoseksuele gouverneur en naar eigen zeggen ook de eerste anti-maffiagouverneur. Maar ook zijn partij verloor bijna de helft van de stemmen en Crocetta heeft met zijn coalitie geen meerderheid in het regionale bestuur.

"Bij de nationale verkiezingen verliest de politiek 6 tot 8 miljoen stemmen", voorspelt Roberto Weber van peilingsbureau Swg in de krant Il Fatto Quotidiano. Zij voorspellen dat Grillo met zijn beweging zeker 21 procent van de stemmen kan winnen tijdens de nationale verkiezingen. Niet stemmen of Beppe Grillo stemmen, beide zijn volgens de analisten tekenen van onvrede en lijken de trend voor de aankomende verkiezingen.