Direct naar artikelinhoud

Azarenka schakelt titelverdedigster Stosur uit in kwartfinales US Open

Victoria Azarenka heeft zich voor het eerst geplaatst voor de halve finales van de US Open. Het nummer een van de wereld versloeg in een spannende wedstrijd titelverdedigster Samantha Stosur met 6-1, 4-6 en 7-6.

Azarenka behoudt met haar plaats bij de laatste vier haar toppositie op de wereldranglijst. "Ik ben nog niet verzadigd", liet de 23-jarige titelkandidate kort na de enerverende partij weten. Azarenka speelt in de halve eindstrijd tegen de winnares van het duel tussen Maria Sjarapova en Marion Bartoli.

De eerste set moest meer dan een uur worden onderbroken door overvloedige regenval. Azarenka leidde op dat moment met 3-0. Na de onderbreking kwam ze al snel weer in het goede ritme. Maar na de eerste set was het met haar overmacht gedaan en moest ze keihard werken voor de zege.

Excellent tennis

De twee zorgden uiteindelijk voor een mooi spektakel. Stosur, sinds haar zege vorig jaar één van de publiekslievelingen op Flushing Meadows, knokte zich terug in de partij, waardoor een beslissende set nodig was. Daarin gaven beide dames elkaar geen duimbreed toe totdat Azarenka in de tiebreak toch afstand kon nemen.

"Ze speelde geweldig, ze dwong me tot het uiterste", sprak Azarenka over Stosur. De 28-jarige Australische ging voor de zesde keer op rij onderuit tegen haar Wit-Russische kwelgeest. Maar ook ik heb excellent tennis gespeeld", wist Azarenka. "Je voelde de hele tijd de druk. We hebben allebei alles gegeven en gelopen als gekken." Toen haar verteld werd dat ze de hoogste positie op de wereldranglijst zou bewaren, zei Azarenka: "Maar ik wil hier nu nog niet stoppen."

Ook de Italiaanse tennissters hebben in New York van zich doen spreken. Roberta Vinci verraste de als tweede geplaatste Poolse Agnieszka Radwanska. Ze ontmoet in de kwartfinales haar landgenote Sara Errani, die te sterk voor was voor de als zesde gerangschikte Duitse Angelique Kerber.

"Ik ben heel blij dat ik tegen haar kan spelen", zei de 29-jarige Vinci. "Want dan staat er in ieder geval een Italiaanse in de halve finales. Ze is mijn beste vriendin. Het is heel bijzonder dat we hier in New York nu tegenover elkaar staan."

Vinci was met 6-1, 6-4 te sterk voor Radwanska. Ze is trots dat ze met haar prestatie in de voetsporen treedt van haar landgenotes Francesca Schiavone en Flavia Pennetta. "Toen Schiavone in 2010 Roland Garros won en Flavia de top 10 van de wereldranglijst inging, werden zij echt een inspiratie voor mij. Ik wilde heel graag bij hen horen."

Murray

Olympisch kampioen Andy Murray plaatste zich zonder al te veel energie te verspillen voor de kwartfinales. De 25-jarige Schot had nog geen twee uur nodig om de Canadees Milos Raonic uit het toernooi te werken. Zonder een enkele breakkans weg te geven werd het 6-4, 6-4, 6-2 voor Murray.

"Dit was verreweg mijn beste partij van dit toernooi", zei de Schot. Vooraf werd gedacht dat zijn tegenstander hem pijn zou kunnen doen met zijn verwoestende forehands en keiharde services, maar daar kwam weinig van terecht. "Hij liet me niet in de wedstrijd komen", erkende Raonic.

Ook de Tsjech Thomas Berdych en de Kroaat Marin Cillic plaatsten zich al makkelijk voor de kwartfinales, tegen respectievelijk Almagro en Klizan.

De wedstrijd in de achtste tussen de Fransman Richard Gasquet en de Spanjaard David Ferrer moest door het slechte weer onderbroken worden. Ferrer pakte de eerste twee sets met 5-7 en 6-7. In de derde set stond het 2-2 gelijk.