Direct naar artikelinhoud

Leerkracht is enige knelpuntberoep dat slecht blijft scoren bij jongeren

Zelfs in crisistijden willen jongeren niet voor de klas staan. Dat blijkt uit de inschrijvingen voor de lerarenopleidingen van de universiteiten van Gent, Leuven en Antwerpen en acht hogescholen. Andere knelpuntsectoren doen het wel goed.

Met nog zowat drie weken te gaan tot de start van het academiejaar lijkt het erop dat ook dit jaar de grote ommezwaai in de lerarenopleidingen er niet zit aan te komen. Op basis van de meest recente inschrijvingscijfers van de UGent, KU Leuven, UA en enkele hogescholen blijkt dat het aantal studenten dat zich aanmeldt om later les te geven opnieuw daalt, van een totaal van 3.452 naar 3.333.

Nochtans liggen de jobs niet voor het oprapen en blijkt uit de meest recente prognoses dat lesgeven een baan met toekomst is. Tegen 2020 zouden er maar liefst 20.000 leerkrachten te weinig zijn. Dit schooljaar hadden al heel wat scholen de grootste moeite om in totaal 1.300 extra kleuterleidsters te vinden. Vooral in het centrum van het land, want in pakweg Limburg of West-Vlaanderen is er nog geen enkel probleem.

Mieke Van Hecke, topvrouw van het katholiek onderwijs, wordt niet vrolijk van de dalende inschrijvingscijfers: "Dit toont aan dat er urgente maatregelen nodig zijn: enkele kleinere, gerichte maatregelen die nu al worden doorgevoerd. Ik denk dan aan het meenemen van anciënniteit voor zij-instromers, maar ook zorgen dat beginnende leerkrachten de eerste twee jaar een fulltime lessenrooster hebben. Alleen kost dat natuurlijk geld."

Geen hoerastemming

Vraag is ook waarom leraar zo onaantrekkelijk blijft. "Het is vreemd", zegt Toon Martens van de KHLeuven. "Alle andere richtingen die wij aanbieden en die naar een knelpuntberoep leiden doen het wel goed. Toegepaste informatica was bijvoorbeeld al jaren status quo en nu boomt het met een stijging van een derde."

Martens merkt, net als andere hogescholen, dat vooral de leerkracht secundair onderwijs het slecht doet. "Ik vermoed dat dit verband houdt met de berichten over de hervorming van het secundair onderwijs. Dat schrikt af."

Sommige andere knelpuntberoepen scoren daarentegen goed. Bij verpleegkunde is het beeld nog divers (plus 37 procent aan de Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende versus min 42 procent aan de HoGent), maar de exacte wetenschappelijke richtingen scoren bijna overal goed. Essencia, de vereniging van chemische bedrijven, liet gisteren al weten dat er in hun sector vijftien procent meer inschrijvingen zijn. Aan de universiteiten doen de faculteiten wetenschappen het erg goed, met uitzondering van de KU Leuven. Aan die laatste is de vooruitgang bij de biomedische wetenschappen dan weer opmerkelijk.

Toch is het te vroeg voor een hoerastemming, meent arbeidssocioloog Geert Van Hootegem (KU Leuven). "Dit is geen structurele verbetering, maar een stijging die meer dan waarschijnlijk ingegeven is door de crisis. Dat betekent dat het tij zal keren zodra de arbeidsmarkt weer aantrekt."