Direct naar artikelinhoud

Clowns op het slechte pad

Luk Wyns en Johnny de Mol. Een eigenzinnige Belg en een Nederlandse superster. Een onwaarschijnlijk duo dat vanavond debuteert in de nieuwe televisiereeks Crimi Clowns. 'De kijkers zullen moeten wennen aan dit soort tv.'

Een reeks over een familie clowns die overdag kinderfeestjes opleuken en 's nachts bankkluizen kraken. Je moet Luk Wyns heten om zoiets te bedenken. En Wyns schreef niet alleen de scenario's. Hij is ook regisseur van dienst en neemt daar bovenop een van de hoofdrollen voor zijn rekening. Wyns speelt pater familias Ronny Tersago, Johnny de Mol is zijn zoon Wesley die van alle gebeurtenissen een videodagboek bijhoudt. "Het interessantste wat ik ooit heb gedaan", vindt Wyns. En dat is op zijn minst voor een deel aan zijn Nederlandse partner in crime te denken.

"Laten we zeggen dat het gestoorde deel van mijn geest heel erg goed gevoed werd door mijnheer De Mol. (lacht) Ik kon het zo gek niet bedenken of Johnny deed er nog een schepje bovenop. Het was bij momenten heftiger dan een LSD-trip." Het klikt tussen Luk en Johnny. Zelf noemen ze het liefde op het eerste gezicht. Een perfect match. "We verschillen nauwelijks van elkaar", vindt Wyns. "Ik ben twintig jaar ouder en heb geen tattoos. Maar voor de rest? Geen enkel verschil."

Toch was Johnny niet eerste keus voor de rol van Wesley?

Wyns: "Klopt. In de pilootaflevering die we hebben gedraaid is die voor mijn zoon, Jonas. Een fantastisch acteur, alleen acteert hij niet graag. Als kind iets te vaak moeten opdraven voor mijn projecten, vrees ik. (lacht)

Hoe kwam Johnny dan in beeld?

Wyns: "Toen we geld nodig hadden. (lacht) Ik zeg het nu al grappend maar er zit een kern van waarheid in. Wanneer je iets maakt voor een zender als 2BE is het budget beperkt. Wanneer je daar een andere zender, in dit geval Veronica, bij kan betrekken is het budget toch al iets groter. Maar wanneer een Nederlandse zender mee op de kar springt, wil die ook wel wat Nederlandse acteurs op het scherm zien. De Nederlandse coproducent kwam met de naam Johnny de Mol aanzetten. Hij wou zijn carrière een nieuwe wending geven en was daarvoor op zoek naar een rol met ballen. Ik had ook al wel een paar films van hem gezien. En ik kende zijn reputatie. Ze noemen hem in Nederland de getatoeëerde hartenbreker en de acteur met het grootste rock-'n'-rollgehalte van het land. Dat kwam aardig in de buurt van wat ik voor ogen had." (lacht)

De Mol: "Plots kreeg ik een telefoontje om me te melden dat een paar Belgen een rol voor me hadden. In een reeks over clowns. In eerste instantie denk je dan: 'Wat is dit nu weer?'. Maar na een lunch met Luk en het zien van de pilootaflevering had ik maar één vraag: 'Hoe lang moet ik hiervoor naar België komen?'"

Wat trok je zo aan in de rol?

De Mol: "Je kunt er heel veel verschillende emoties in laten zien. Een beetje gek, veel humor ook en een prachtig dramalijn. Je hebt niet veel rollen waar dat allemaal in zit. En dan zijn er nog de scènes in de dagboekkamer."

Wyns: "Die waren oorspronkelijk de helft van wat ze nu zijn. Maar de setting - Wesley in een donkere kelder, telkens in een andere gedaante - werkte zo goed dat ik er een heel pak heb bijgeschreven. Er zit ook heel veel van Johnny zelf in die scènes. Ik was niet meer dan de aangever. We trokken Johnny een witte tutu aan, zetten de muziek van Het Zwanenmeer op en riepen: 'Dansen Johnny!'"

De Mol: "Dat waren magische momenten. De ene keer piesten we in onze broek van het lachen. Na andere scènes werd het plots muisstil op de set."

Je vader is mediatycoon John de Mol (de man achter formats als The Voice en Big Brother). Heb je hem om advies gevraagd voor je naar België trok?

De Mol: "Ik heb hem de pilootaflevering laten zien. Hij vond het maar niks. Wat mij alleen maar in de overtuiging sterkte dat ik dit zeker moest gaan doen." (lacht)

Wat vindt hij van het eindresultaat?

De Mol: "Hij heeft ondertussen de eerste vier afleveringen gezien. De eerste keer zonder ondertitels waardoor hij er zo goed als niets van begreep. Maar na een tweede visie ziet hij ook wel het bijzondere van dit project. Hij verbaasde zich er over dat je in de Benelux een reeks alsCrimi Clowns kunt afleveren."

Is het een dure productie?

Wyns: "Neen, maar zo ziet ze er wel uit. De truc is dat een groot deel van de reeks bestaat uit amateurbeelden, zogezegd gedraaid door Wesley met een SLR- toestel (een camera die er uitziet als een fototoestel, PD). Aanvankelijk wilden we die, zoals in de meeste fictiereeksen, draaien met duur materiaal om dan achter die amateurlook te imiteren. Tot we beseften dat het handiger zou zijn om die beelden meteen ook echt met amateuristisch materiaal te draaien. Plots konden we zeven minuten per dag draaien in plaats van de vooropgestelde drieëneenhalve minuut. Al was er wel wat overtuigingskracht nodig om de cameraman op zijn gemak te stellen. Al het geld dat we zo bespaarden hebben we nadien uitgegeven aan postproductie. Met als resultaat dat de reeks er nu erg goed uit ziet."

Het is een behoorlijk heftige reeks. Welke reacties verwachten jullie?

De Mol: "De kijkers zullen moeten wennen aan dit soort televisie. Het is een serie die indruk maakt. Soms door de humor die er in zit, soms door het drama en inderdaad soms ook de heftige scènes. Dat vind ik heel knap. Hoe vaak zie je iets op tv dat echt weet te raken? Daar zullen gemengde reacties op komen, maar daar liggen we niet van wakker...denk ik toch."

Wyns: "Absoluut niet! Ook wat kijkcijfers betreft ben ik realistisch. Op maandagavond om twintig voor elf op 2BE moet je niet dromen. Ik verziek mijn goede luim niet door een worstcasescenario door mijn hoofd te laten spoken. Ik twijfel niet aan de goede afloop. Ik ben nu al een tweede seizoen aan het schrijven. Ik wil niet wachten tot een zender ook effectief een bestelling plaatst. Dat heb ik voor de eerste reeks ook niet gedaan."

De Mol: "Ik kan alleen maar hopen dat dat tweede seizoen er binnenkort komt. Voor mij is deze reeks een godsgeschenk. Als Luk me morgen laat weten dat hij opnieuw begint te draaien pak ik meteen mijn tas en sta ik 's avonds voor zijn deur."

Je doet ook qua promotie je duit in het zakje. Je kon je relatie met Josje van K3 op geen beter moment beginnen.

De Mol: "Dat is exact wat Luk ook zei." (lacht)

Wyns: "Toen ik hoorde op wie hij verliefd was zei ik: 'Cool, maar probeer het nog geheim te houden tot net voor de eerste aflevering.' Dat is hem helaas niet gelukt."

Crimi Clowns, vanavond om 22u40 op 2BE