Direct naar artikelinhoud

GDF Suez in zee met China

De Franse nutsgroep GDF Suez gaat een verregaande samenwerking aan met het Chinese staatsinvesteringsfonds CIC (China Investment Corporation).

De Chinezen brengen bovendien 2 à 3 miljard euro in de lade in ruil voor een belang van 30 procent in een nieuwe entiteit actief in gasexploratie en -productie. Dat schrijft de Franse zakenkrant Les Echos. GDF Suez geeft geen commentaar maar zal woensdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers hoogstwaarschijnlijk alle details vrijgeven.

GDF Suez heeft in zestien landen licenties om naar gas te boren, hoofdzakelijk in de Noordzee en in Noord-Afrika, en het heeft grote ambities in onder meer de Kaspische zee, Azië en Australië. Het bedrijf wil op die manier zijn gasreserves op termijn verdubbelen en 10 procent van zijn gasbehoeftes (voor bijvoorbeeld zijn eigen gasgestookte elektriciteitscentrales) dekken via de productie in eigen gasvelden. Bedoeling is zo minder afhankelijk te worden van prijsfluctuaties en de bevoorrading te verzekeren.

Maar politiek ligt het moeilijk om in China en de regio grondstoffen zonder lokale partner te ontginnen. Bovendien is de opstart van gasproductie-installaties een bijzonder kapitaalintensieve bezigheid. De instap van de Chinezen maakt volgens analisten deel uit van een programma om de schuldpositie te verlichten en 10 miljard euro vrij te maken door activa (zoals gaspijpleidingen) te verkopen of joint ventures te sluiten. De vrijgemaakte cash kan GDF Suez bijvoorbeeld investeringen in nieuwe elektriciteitscentrales in Latijns-Amerika en om ook de komende jaren het dividend op peil te houden.

Honger

Voor China is het de zoveelste deal om zijn honger naar grondstoffen te stillen. Wereldwijd speuren Chinese bedrijven de markt af om toegang te krijgen tot landbouwproducten, metalen, gas en olie. In de energiesector springt de deal van het Chinese Sinopec eind vorig jaar eruit. Sinopec betaalde toen 7 miljard dollar aan het Spaanse Repsol voor een belang van 40 procent in diens Braziliaanse filiaal. CIC kocht eerder al grote aandelenpaketten in het Canadese Penn West Energy en het Amerikaanse Cheaspeake, dat de technologische kennis heeft om moeilijk ontginbaar gas toch uit de grond te halen.

GDF Suez kan met de steun van CIC zijn groei in Azië versnellen. GDF Suez is in China via zijn dochter Suez Environnement al een grote naam in de markt voor water- en afvalbehandeling, maar met CIC komt nu ook de energiemarkt in het vizier. CIC bulkt namelijk van het geld en wil mee investeren in de Aziatische projecten van GDF Suez. En CIC kan de deuren openen om nieuwe elektriciteitscentrales te mogen bouwen en om kredieten bij Chinese banken los te weken. Volgens Les Echos zou dat alles zelfs al een contract hebben opgeleverd voor de bouw van een LNG-hervergassingsinstallatie voor de Chinese kust.