Direct naar artikelinhoud

Coach Van den Brom: 'Anderlecht moet enkel naar zichzelf kijken'

John van den Brom is blij dat de transfermarkt afgesloten werd zonder dat een sterkhouder vertrok. De coach van Anderlecht acht zich met enkele aanwinsten voldoende gewapend voor een 32ste landstitel. Hij wil dat onderstreept zien in de topper tegen Standard.

John van den Brom is tevreden over de manier waarop Anderlecht de voorbije transferperiode doorkwam. "Wat ik wilde, is goed ingevuld", zegt de T1 van paars-wit. "Ik geloof niet zo in wintertransfers die het hele elftal op zijn kop zetten, ik zie ze eerder als aanwinsten op langere termijn. Komen ze eerder in het elftal, dan is dat meegenomen.

"We hebben nu veel spelers, maar een plaats in het eerste elftal verdien je op basis van de wedstrijden. Maar met alle spelers die we nu hebben, is er ook strijd om op de bank te zitten. Dat is goed, want dat houdt iedereen scherp.

"Er zijn wat jongeren verhuurd, maar daar zit een goed plan achter, want we willen zien of ze het niveau aankunnen. Daarom is het ook onbegrijpelijk dat gasten als Lukaku en Tarfi niet verhuurd wilden worden. Dat is hun keuze, maar in mijn plannen komen ze de volgende maanden niet voor. Ze gaan terug naar de U21. Er zijn geen belangrijke spelers vertrokken. De Russische markt is wel nog open, maar dat lijkt me geen optie voor spelers als Biglia of Mbokani. Misschien ligt daar nog wel een mogelijkheid voor Juhasz. Ik heb niets tegen Roland, maar ik werk liever met jonge gasten dan met spelers waar we straks toch niet mee doorgaan. Dat geldt ook voor Wasilewski."

Tegen Standard kan Van den Brom weer beschikken over Sacha Kljestan. "De tandem Kljestan-Biglia is altijd belangrijk voor ons geweest", zegt Van den Brom. "Omdat Sacha tegen Genk geschorst was, had ik een gelegenheid om te zien hoe ver Demy de Zeeuw stond. Demy is daar nog realistischer in dan ik: hij is niet wedstrijdfit genoeg om een match als die van zondag te spelen. Na een periode waarin hij weinig gedaan heeft, moet hij nu eerst wat extra arbeid leveren."

Van den Brom wordt niet graag herinnerd aan de heenwedstrijd op Sclessin, waar Anderlecht een van zijn twee competitienederlagen leed. "Die herinnering is heel slecht", zegt hij. "Dat had niks meer met voetbal te maken. Wij waren goed begonnen, maar lieten ons uit ons spel halen door wat er rond het veld gebeurde. Ik ben blij dat het Anderlechtpubliek zulke dingen niet doet. Maar dat is gedaan, zondag is het Anderlecht-Standard en niets anders.

"Ik gebruik de heenmatch niet om de spelers te motiveren, want dat zou verkeerde energie zijn. We moeten vooral doen wat we goed kunnen en dat is voetballen. We moeten natuurlijk de duels wel aangaan, maar we mogen er geen fysieke strijd over de hele lijn van maken. Dat past niet bij de club en bij ons voetbal.

"Standard heeft zich versterkt", weet Van den Brom, "maar we moeten afwachten of die nieuwe spelers zondag ook al gaan spelen. Ik kijk ook niet zo snel naar de tegenstander. Ik kijk naar onszelf: thuis moeten we alles winnen. Standard ligt een eind achterop, maar het wordt een van onze concurrenten in de play-offs. Met hoe meer achterstand die aan die play-offs beginnen, hoe beter."