Direct naar artikelinhoud

Israëlische politie en Palestijnen clashen

Er zijn gisteren onlusten geweest aan de al-Aqsa-moskee in Jeruzalem. Palestijnse jongeren gooiden er met stenen en vuurwerk naar de politie, die reageerde met traangas en schrikgranaten.

Volgens getuigen zouden Israëlische politieagenten de moskee zijn binnengegaan en er schade hebben veroorzaakt. Een woordvoerder van de politie ontkende die berichten en stelde dat de ordediensten louter de toegangspoort hebben afgesloten.

De spanningen op de Esplanade der Moskeeën en de Tempelberg liepen de laatste dagen hoog op nadat de Israëlische minister van Defensie Moshe Yaalon woensdag de zogenaamde 'mourabitoun'-beweging als illegaal had bestempeld. Dat is een grotendeels informele groepering van moslims die als doel hebben de Esplanade der Moskeeën te verdedigen.

Volgens de politie zouden jonge Palestijnse militanten zich in de voorbije nacht hebben verschanst in de al-Aqsa-moskee vanwaaruit ze de joodse feestelijkheden wilden 'verstoren'.

De politie was daarover getipt. De demonstranten gooiden barricades op om de politie buiten te houden. De politie verwijderde de barrières en sloot de demonstranten op in de moskee.

Tientallen agenten drongen de moskee binnen, waarop Palestijnen stenen en vuurwerk naar de agenten gooiden.