Direct naar artikelinhoud

Boogerd in het nauw gedreven

De troon van Michael Boogerd wankelt. De krant NRC Handelsblad heeft een aantal documenten gepubliceerd waaruit blijkt dat de Nederlandse ex-wielrenner 17.000 euro heeft betaald aan de Oostenrijker Stefan Matschiner. Hij is de man die enkele renners van Rabobank gedurende jaren begeleidde bij hun gebruik van bloeddoping.

Nog één poot houdt de stoel recht waarop Michael Boogerd zit. De eerste is al langer doorgezaagd door de niet aflatende stroom van geruchten van de voorbije jaren. De tweede moest eraan geloven toen Stefan Matschiner met de bewering kwam dat Nederlands meest bekende tandenrij jaren klant was geweest bij de Weense bloedbank Humanplasma.

De derde poot knakte gisteren. De Nederlandse krant NRC Handelsblad kreeg vier facturen en twee bankafschriften in handen waaruit blijkt dat Boogerd in totaal 16.940 euro overschreef op de rekening van Matschiner. Toen de NOS de Nederlander hiermee confronteerde, bevestigde Boogerd het bestaan van de documenten, zonder verder op de zaak te willen ingaan.

Vitaminen

Dat het net zich stilaan sluit, is intussen duidelijk. In december 2012 had Boogerd al toegegeven dat hij Matschiner in een wijnbar in Wenen had ontmoet en dat hij ook rekeningen van de Oostenrijker had ontvangen. Maar dat waren "kleine bedragen", zo stelde Boogerd toen, en de betalingen waren voor "vitaminen". Een verklaring die Matschiner hartelijk weglacht. "Ik denk dat je heel veel vitaminen kunt kopen voor 17.000 euro."

Op de facturen wordt uiteraard nergens het woord 'doping' vermeld. Er is enkel sprake van trainingsplannen en lactaattesten. Zo kreeg Boogerd in 2007 bijvoorbeeld een factuur (op 10 augustus) in de bus voor een 'trainingsschema' dat hem moest klaarstomen voor het WK in Stuttgart. Prijs: 1.900 euro.

Ook moest hij nog acht lactaattesten afrekenen (2.000 euro) en Matschiners reiskosten vergoeden (770 euro). Het totaal bedroeg 4.670 euro. Drie andere facturen in de tien voorgaande maanden vermelden totaalbedragen van 1.000 , 5.000 en 6.270 euro.

"De rekeningen aan Boogerd moet u zelf interpreteren", zegt Matschiner. "Ik kan alleen dit zeggen: vraag Boogerd nog maar eens waarom er zulke grote bedragen bij hem in rekening zijn gebracht." Matschiner bevestigt overigens dat zijn klant de verschuldigde bedragen telkens heeft overgeschreven.

Boogerd was niet de enige Rabobankrenner die bij Matschiner te rade ging. Eerder is ook bekend geraakt dat de Oostenrijker Michael Rasmussen en Thomas Dekker assisteerde bij hun bloeddopinggebruik. Ook zij kregen daarvoor facturen in de bus, net als andere sporters.

Ik heb heel veel rekeningen verstuurd", zegt Matschiner. "Dat deed ik ook als ik bloed had afgenomen, of als ik verboden middelen had verkocht. Maar ik schreef natuurlijk niet 'doping' op de nota's. Ik schreef 'lactaattest' of 'voedingsmiddelen'. Als ik 'trainingsplan' schreef, dan ging het in werkelijkheid om een plan om doping in te nemen."