Direct naar artikelinhoud

Titelfavoriet verrassend onderuit tegen sterk Milan

In Italië schatten ze de match tussen AC Milan en Barcelona erg hoog in. Samen goed voor elf eindzeges in de Champions League. Na de rust trapten Muntari en Boateng hun ploeg naar de overwinning: 2-0 voor Milan. Het Italiaanse ego werd meer dan gestreeld, Barcelona staat voor een loodzware opdracht in de terugwedstrijd.

Hoe stoppen we Messi af? Dat was het gespreksonderwerp bij AC Milan voor het treffen met Barcelona. Welke coach vraagt het zich niet af. En hoe stop je Messi? Gewoon, via mandekking, vond Silvio Berlusconi, nog altijd de baas bij Milan, maar niet meteen gekend om zijn groot voetbalverstand.

Want wie zou die man bij Milan dan wel moeten zijn? Dan had Antonio Conte, coach van Juventus, misschien een betere tip. "De enige manier om Messi af te stoppen, is met een geweer." Een uitspraak die ongetwijfeld dichter bij de waarheid ligt.

En toch was het niet Messi die als eerste begon te schitteren gisteren. Die eer was weggelegd voor een ander wonderkind: Stephan El Shaarawy. Hij had Milan na een kwartier op voorsprong kunnen trappen, maar oog in oog met keeper Victor Valdés lukte het net niet om de bal te netten.

Zelfvertrouwen

De hoekschop die daarop volgde, leverde El Shaarawy mooi af bij Boateng, maar de Ghanees besloot naast. Acties die dan wel geen doelpunt opleverden, ze zorgden wel voor een mentale opkikker bij de Italianen, die er toch in slaagden om de bezoekers vrij ver van hun doel te houden.

Barcelona van zijn kant haalde allesbehalve het zware geschut boven. Het bleef zoals altijd geduldig. Dat kon ook niet anders, want de Italianen gooiden zich massaal voor hun eigen doel. Het centrum zat helemaal dicht, daar was geen doorkomen aan. In de eerste helft liet Barcelona zelfs geen enkele kans noteren.

Milan zette alles op de counter - deze wedstrijd was een botsing van twee voetbalstijlen - maar voerde die niet accuraat genoeg uit. Na 45 minuten stond bijgevolg een teleurstellende 0-0 op het bord. Wie reclame voor het voetbal verwachtte, was eraan voor de moeite.

De tweede helft dan maar. Barcelona rekende er ongetwijfeld op dat de Italianen wel een keertje moe zouden worden van al dat afstopwerk. Verkeerd gegokt. Milan blaakte van het zelfvertrouwen en zette dat na twaalf minuten om in een doelpunt. Via een korte vrije trap belandde de bal bij Montolivo, die eigenlijk zelf zijn kans wou wagen. Hij trapte tegen ploegmaat Zapata, waardoor de bal voor de linker van Boateng belandde. Die aarzelde niet en knalde hard binnen: 1-0.

Uitgekookt

Barcelona probeerde nog wel grip te krijgen op de match, alleen leek het gisteren allemaal niet te lukken. De Italianen roken bloed en sluipschutters als ze zijn, lieten ze het niet na om de trekker over te halen. Tien minuten voor tijd maakte Muntari de Italiaanse avond nog wat mooier met de 2-0, op assist van El Sharaawy. Een 1-0 achterstand rechtzetten, dat zou nog wel lukken, maar 2-0 maakt de terugmatch al heel wat moeilijker voor Barcelona, dat nu drie keer moet scoren tegen een uitgekookt defensief ensemble.

De overwinning zorgt ervoor dat de gedaanteverwisseling van AC Milan compleet is. Voor nieuwjaar sleepte het zich door de competitie, terwijl het in 2013 nog geen enkele match verloor.

Oh ja, Mario Balotelli was er gisteren niet bij wegens niet speelgerechtigd, maar hebt u hem gemist in dit verslag? Milan ook niet.