Direct naar artikelinhoud

'Kinderopvang is in België erg goedkoop'

De uithaal van Brussels burgemeester Freddy Thielemans naar de grote gezinnen in zijn gemeente is ook bij onze noorderburen niet onopgemerkt gepasseerd. "Brussel telt veel gezinnen met zeven of acht kinderen", weet de Nederlandse krant De Telegraaf. "Een deel daarvan vraagt de gemeente om erg ruime sociale woningen, maar die bestaan niet in Brussel."

Daarom wil Thielemans dus een debat over geboortebeperking, legt de krant uit. Brussel heeft immers het hoogste geboortecijfer van België. Nu wonen er ruim 1,1 miljoen mensen, over 50 jaar zijn dat er al 1,5 miljoen.

Nochtans is de kinderbijslag in België hoog, vindt het Nederlandse dagblad Trouw. "Voor een gezin met zes kinderen begint het maandbedrag al te lijken op een inkomen: ruim 1.200 euro netto per maand. Daarbij zijn ook andere voorzieningen voor ouders met kinderen, zoals kinderopvang, erg goedkoop", schrijft Trouw.

Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn in ons land, geeft de krant toe. "Het lager en middelbaar onderwijs zijn in België duur, hoewel die officieel gratis heten te zijn. Al het lesmateriaal moeten ouders zelf aanschaffen. Ouders moeten bovendien geregeld contante bijdragen betalen voor extra boeken, toneelavonden en activiteiten op de school."