Direct naar artikelinhoud

'Kaakslag voor beleggers en staat'

Na scherpe reacties op Fortis ook verbolgenheid over luxueuze Dexiabijeenkomst in Monaco

Het feit dat niet alleen Fortis maar ook Dexia vorige week in volle crisis een luxefeest organiseerde in Monaco (DM11/10), zorgt voor boze reacties. Politici, economen, beleggers en vakbonden reageren eensgezind verbolgen: 'Het is schandalig dat topbankiers blijven vasthouden aan hun exuberante feestgedrag midden in zo'n zware crisis.'

Door Kim Van de Perre

Leterme

'Dit is niet kies van Dexia'

Zowel de federale regeringspartijen als de oppositie is niet te spreken over de 'decadente feestjes van Fortis en Dexia in Monaco'. "Gezien het onzekere financiële klimaat is het niet kies van Dexia om een feest te geven en grote kosten te maken", verklaarde premier Leterme, die zaterdag al het Fortisfeest veroordeelde.

Maar het zijn vooral de socialistische partijen die scherp uithalen naar de bankgroepen. "Deze luxefeesten in tijden van zware crisis zijn een klap in het gezicht van de kleine spaarders en beleggers die in spanning moeten afwachten of ze hun geld ooit terug zullen zien", klinkt het bij de PS. "Daarnaast beledigt men ook de regering. Het overheidsgeld dat in Dexia en Fortis werd gepompt, diende om de klanten van hun spaarcenten te verzekeren, niet om enkele hoge pieten op een decadente maaltijd te trakteren in het duurste restaurant van Monaco."

Sp.a-voorzitter Caroline Gennez vindt de feestjes "smakeloos en compleet absurd". "Mijn mond viel open toen ik het bericht over Dexia las in jullie krant. Zo'n duur feest voor een nieuw filiaal waarvan men zelfs niet weet wanneer het zal openen? Dat is pure waanzin. De financiële wereld lijkt alle fatsoen te hebben verloren. Feesten op kosten van de gewone spaarder getuigt van nul respect. We gaan terug naar de tijd van keizer Nero, die ook koste wat kost al feestend ten onder wou gaan en iedereen wou meeslepen in zijn val."

BELEGGERS

'Exuberantie is de norm geworden bij de topbankiers'

"Dit is een kaakslag voor de kleine beleggers", reageert Jean-Marie Van Brussel, die voorzitter is van een beleggingsclub in Gent. "Het is een publiek geheim dat Dexia en andere bankgroepen hun rijke klanten extra in de watten leggen, maar dat ze er zoveel geld tegenaan gooien op de meest luxueuze locaties tart alle verbeelding.

"Dit is na zoveel jaren hét bewijs dat de 'haute salon finance'-cultuur van de grootbanken Dexia en Fortis absoluut geen mythe is. De grote klanten krijgen champagne, kaviaar en sterrendiners, terwijl de kleine beleggers moeten vechten voor elke euro. Het is een regelrechte schande."

Van Brussel heeft er evenwel zijn twijfels over dat er nu een einde zal komen aan de jetsetfeesten van bankiers. "Die decadente cultuur zit zo ingeworteld bij de toplaag van het bankwezen dat ik betwijfel of er iets zal veranderen. Exuberantie is er de norm geworden. Dat verander je niet op één twee drie.

"Bovendien hebben de topbankiers weinig voeling met wat er zich aan de basis afspeelt. In tegenstelling tot het 'gewone' volk, voelen zij de crisis nog niet in hun portefeuille. Niets weerhoudt hen ervan om te blijven feesten. Alleen zullen ze het vanaf nu misschien meer in het geheim doen."ECONOOM

'Discussiëren over prijs pompierswater terwijl we een brand proberen te blussen'

"Een foute inschatting op een gevoelig moment", zo noemt topeconoom Ivan Van de Cloot de beslissing van Dexia om in Monaco een feestje te bouwen te midden van de kredietcrisis. "Als er ergens een nieuw bankfiliaal wordt geopend, wordt er stevig gefeest. Dat is al jaar en dag de gewoonte bij banken. Alleen had Dexia de bedenking moeten maken dat een luxefeest in volle crisis heel wat beleggers en klanten zou schofferen. Voor die mensen moet dit nieuws heel wrang aanvoelen. Ik keur dergelijke praktijken zeker niet goed, maar ik vind dat we ook niet te lang mogen blijven stilstaan bij deze zaak. Dit is discussiëren over de prijs van pompierswater terwijl we een brand proberen te blussen."

In tegenstelling tot Van Brussel gelooft Van de Cloot dat bankgroepen in de toekomst hun feestgedrag vanzelf zullen intomen. "Ze moeten wel, als ze hun aandeelhouders niet willen verliezen. Dit soort berichten in de media bezorgt hun een kwalijke reputatie en dat kunnen ze nu missen als kiespijn. Met die luxeparty's proberen ze hun grote klanten zoet te houden, maar hun reputatie bij de 'gewone' spaarders en beleggers is hun evenveel waard."

VAKBONDEN

'Dringend nood aan een mentaliteitswijziging'

Pia Desmet, nationaal secretaris bij de BBTK-bond voor de financiële sector, vindt dat de Dexiatop met deze uitspatting een brug te ver is gegaan. "Op het ogenblik dat duizenden bankbedienden vrezen voor hun job en hun geld, gaan de heren zich een avondje volgieten met champagne in Monaco. Dat is toch te gek voor woorden?", aldus Desmet. "Ik kan en wil zoiets niet begrijpen. Er moet dringend een mentaliteitswijziging komen bij de bovenste laag van de financiële sector, anders loopt het verkeerd af." Meer woorden wil Desmet naar eigen zeggen niet vuilmaken aan de kwestie. "Er zijn op het ogenblik dringender zaken dan decadente feestjes. Ik hoop dat de topmannen bij Dexia dat ook beseffen."