Direct naar artikelinhoud

Nog niet geboren, wel al ingeschreven voor zwemles

Wie zijn kleuter buiten school wil leren zwemmen, moet geduld hebben. Soms zelfs tot anderhalf jaar toe. De zwemclubs zitten overvol: ouders zien het zelf niet meer zitten om met hun kind te gaan plonzen en voor kleuterscholen is de zwemles vaak te duur geworden.

Hoeveel kinderen er momenteel in Vlaanderen op een wachtlijst staan om te leren zwemmen, weet niemand, maar de clubs bevestigen het allemaal: het is druk, te druk. 'Inschrijvingsstop voor de zwemschool! Er is al een wachtlijst tot 31 december 2012', zo staat in zware letters op de website van De Dolfijntjes in Asse.

"Voor januari 2013 hebben we nog enkele plaatsjes", zegt Rita Marckx, "maar ik ben nu ook al kinderen aan het inschrijven voor Pasen volgend jaar. Sinds een tweetal jaar is het niet meer bij te houden. Als ik een paar weken met vakantie ga, wachten er honderd mails en dat ondanks het bericht op de site dat we volzet zijn."

Sommige zwembaden, zoals die in Wetteren en Wachtebeke, geven inmiddels extra lessen om de wachtlijsten in te korten. In Wetteren is het nu nog acht tot tien maanden geduld oefenen in plaats van ruim een jaar een tijd terug. In Wachtebeke zijn ze gestopt met promotie te maken voor de zwemlessen "want het zit nu al overvol".

Door een aanpassing van het systeem kon de Mechelse zwemclub extra plaatsen creëren bij de lessen voor de vijfjarigen. "Daar moeten kinderen nu nog een zestal maanden wachten", zegt Barbara Enckels van de dienst sportinfrastructuur. "Maar bij de groep vanaf drie jaar is het extreem: anderhalf jaar is geen uitzondering. Ik heb kinderen ingeschreven van wie ik de naam nog niet weet omdat ze nog niet geboren zijn."

Maximumfactuur

"Die wachtlijsten gaan ook een eigen leven leiden", vindt Enckels. "Mensen horen dat ze zolang moeten wachten en gaan daardoor vroeger inschrijven zodat hun kind toch maar op drie jaar zou kunnen starten. Terwijl dat eigenlijk lessen watergewenning zijn: het steekt niet op een half jaar en ouders kunnen evengoed zelf met hun kind naar het zwembad om het te laten wennen. Alleen doen ze dat blijkbaar niet meer."

Het zijn niet alleen de ouders die minder de tijd nemen om met hun kinderen naar het zwembad te trekken, ook de invoering van de maximumfactuur heeft een impact. Sinds een drietal schooljaren mogen kleuterscholen elk jaar slechts 20 euro kosten vragen aan de ouders. Vanaf komende september stijgt dat bedrag wel opnieuw, maar de impact laat zich ondertussen voelen. Uit een rondvraag van de Werkgroep Kleuterscholen Vlaanderen van een half jaar geleden bleek dat daardoor het aantal kleuters dat wel eens met school ging zwemmen gedaald was van ruim zeven op de tien naar drie op de tien.

En als de school wel nog naar het bad trekt dan laat de kwaliteit van de lessen soms te wensen over. "Vroeger hadden veel scholen een aparte zwemleraar", zegt Sepp Meyers van de Vlaamse Zwemfederatie. "Nu ligt die taak meestal bij de turnleerkracht en soms zelfs bij de gewone juf. Ik zie het bij ons in het zwembad: er is een redder aanwezig, maar het zijn de juffen die aan de kant staan en de kinderen leren zwemmen. Ze doen hun best, maar dat is niet hetzelfde als zwemles krijgen van iemand die daarvoor opgeleid is."

"Op school leer je enkel zwemmen als je aanleg hebt én al genoeg watergewenning hebt gehad", meent ook Marckx. "Kinderen moeten meestal met de bus naar het zwembad, tel daar het aan- en uitkleden bij en je weet dat ze niet langer dan een minuut of twintig in het water liggen."

Al die factoren samen zorgen ervoor dat meer en meer ouders naar de privéclubs trekken, want zwemmen zullen ze, die kleuters. "Zwemmen is de enige sport waar zowat alle ouders hun kinderen in steunen", zegt Meyers. "Ze vinden dat hun kind moet kunnen zwemmen, vooral ook omdat ze met een gerust hart op vakantie willen vertrekken."