Direct naar artikelinhoud

Topman Suez maakt loon bekend: 2,72 miljoen euro

Gérard Mestrallet, de gedelegeerd bestuurder van de Franse energie- en nutsgroep Suez, ontving vorig jaar een loon van 2,72 miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarverslag dat het moederbedrijf van de stroomproducent Electrabel op het internet plaatste.

BRUSSEL l Mestrallets vergoeding ligt ruim 7 procent hoger dan in 2005. De vergoeding bestaat uit een vast salaris van 1,25 miljoen euro en een variabel loon van 1,46 miljoen euro.

De Sueztopman kreeg in 2006 geen aandelenopties uitbetaald, maar begin dit jaar werd wel een pakket van 380.000 opties uitgekeerd, waarvan 210.000 verbonden zijn aan prestatievoorwaarden. Die voorwaarden worden verlaagd als Suez de fusie met zijn land- en sectorgenoot Gaz de France tot een goed einde kan brengen.

Uit het jaarverslag valt ook af te leiden dat de elf leden van het directiecomité hun totale vergoeding het afgelopen jaar met 16 procent zagen toenemen tot 14,8 miljoen euro. Gemiddeld ontving een directielid bij Suez 1,34 miljoen euro, tegen 1,34 miljoen euro vorig jaar.

Ook KBC gaf gisteren zijn jaarverslag vrij, maar daarin staan geen individuele salarissen. De bank-verzekeraar geeft enkel totaalbedragen.

De acht toplui die in de loop van vorig jaar deel uitmaakten van het directiecomité van KBC ontvingen samen een vergoeding van 11,26 miljoen euro, aandelenopties niet meegerekend. Hun vaste salaris bedroeg 3,77 miljoen terwijl het variabele loon - dat afhangt van de prestaties van het bedrijf - uitkwam op 4,85 miljoen euro. Naast dat vaste en variabele salaris kreeg het directiecomité vorig jaar 2,63 miljoen aan premies uitbetaald.

Bovendien kregen de directieleden in 2006 samen ook 55.200 opties tegen een uitoefenprijs van 89,21 euro. Die opties kunnen tussen juni 2010 en mei 2013 worden uitgeoefend.

Hoeveel de acht directieleden apart verdienden, wil KBC niet kwijt. De bankgroep vindt die informatie 'niet relevant' na de aanpassing van de operationele structuur van het directiecomité, dat in 2005 nog uit drie leden bestond. Die kregen toen samen een vergoeding van 3,82 miljoen euro. Verhoudingsgewijs is de bezoldiging van het directiecomité van de financiëledienstengroep met 10,5 procent gestegen.

Donderdag werd al bekend dat Jean-Paul Votron, de topman van Fortis, vorig jaar een loonpakket ter waarde van 4,47 miljoen euro kreeg. Daarmee moet hij de duimen leggen voor Albert Frère van GBL. Hij is bij de Belgische beursgenoteerde bedrijven de best betaalde topmanager met 5,5 miljoen euro. Nummer drie is Carlos Brito van InBev. Hij verdiende vorig jaar 3,94 miljoen euro.