Direct naar artikelinhoud

Antimigratie-song scheert hoge toppen in Congo

KINSHASA l In de Democratische Republiek Congo is een liedje over de gevaren van illegale emigratie naar Europa een heuse hit geworden.

In het liedje 'Sans papiers' vertelt zanger Didier 'Bill Clinton' Kalondji het verhaal van mensen die zoveel mogelijk geld sparen om have en goed achter te laten en naar Europa te trekken. Volgens het liedje kunnen would-be emigranten echter maar beter thuis blijven, veeleer dan hun leven te wagen om vervolgens het risico te lopen naar huis teruggestuurd te worden, berooider dan ze al waren bij hun vertrek.

Toch doet de droom van een rooskleurige toekomst veel mensen naar Europa kijken, zeker in het weinig stabiele Congo. Aan de Britse omroep BBC vertelt Kalondji dat hij nochtans weet waarover hij zingt. Ooit was hij zelf sans-papier, nadat tijdens een tournee in Europa zijn visum verstreken was. Kalondji kon toen uit de penarie gered worden dankzij zijn management.

"Ik wil mijn landgenoten diets maken dat als ze hard werken, ze thuis ook in hun leven kunnen slagen", zegt de zanger over zijn lied in rumbastijl. "Ik zie immers mensen die na twintig jaar illegaal verblijf in Europa teruggestuurd worden en niets meer bezitten. In diezelfde tijd hadden ze in Congo iets van hun leven kunnen maken."

In een stad als Kinshasa is het niet eens zo moeilijk om mensen te ontmoeten die bekaaid van hun Europese avontuur zijn afgekomen. Mensen ook wier tocht op de Marokkaanse kust gestrand is.

Maar er zijn er ook die het opnieuw zullen proberen, zij het op legalere, minder avontuurlijke wijze. "Het liedje heeft me bang gemaakt", getuigt een kandidaat-migrant, die er niet in slaagt om voor zichzelf en zijn gezin te zorgen en de eindjes aan elkaar te knopen. "Toch zal ik pas uitwijken als ik de juiste papieren heb."

"Velen denken hier dat Europa het paradijs is", zegt een andere Congolees. "Maar dat is niet zo. De mensen hier kunnen de handen maar beter uit de mouwen steken om iets van hun leven te maken."

Na jaren wanbestuur en oorlog vinden deze zomer de eerste democratische verkiezingen in veertig jaar plaats in Congo. Velen hopen dat die de weg zullen vrijmaken voor grotere welvaart en een beter leven.