Direct naar artikelinhoud

Miljoenenproces tegen Armstrong start in mei

Het proces van de Amerikaanse overheid tegen ex-wielrenner Lance Armstrong zou in mei plaatsvinden en een hele maand duren. Dat heeft Lance Armstrong gezegd in zijn laatste podcast.

Er hangt Lance Armstrong (45) een schadeclaim van zo'n 95 miljoen euro boven het hoofd. Hij wordt vervolgd voor oneigenlijk gebruik van ruim 30 miljoen aan sponsorgeld door het Amerikaanse overheidsbedrijf US Postal. In die sponsorovereenkomst stond dat Armstrong geen doping zou gebruiken.

In mei 2010 beschuldigde ex-ploegmaat Floyd Landis in The Wall Street Journal Armstrong een eerste keer openlijk van dopinggebruik. In 2012 onthulde het antidopingagentschap USADA dat Armstrong en zijn toenmalige Belgische ploegleider Johan Bruyneel een systeem van georganiseerde doping installeerden binnen de toenmalige US Postal-ploeg. In november 2012 gaf Armstrong in de tv-show van Oprah Winfrey openlijk toe dat hij doping had gebruikt.

Na die bekentenis besliste de Amerikaanse overheid mee te stappen in een proces tegen Armstrong, dat eerst door Landis was aangespannen. De voorbije jaren stelde Armstrong alles in het werk om zo'n rechtszaak te vermijden. Of het tot een rechtszaak komt, is door de bevoegde rechters nog niet bevestigd. Maar nu zegt Armstrong zelf dat een rechtszaak er komt in mei.

De inzet is hoog. Als Armstrong wordt veroordeeld, riskeert hij drie keer het sponsoringsbedrag van 30,5 miljoen dollar te moeten terugbetalen. "Het wordt een cruciaal jaar voor mij en mijn familie", zegt Armstrong. "Het proces vindt plaats in mei en zal een maand duren. Of ik nu win of verlies, ik wil de bladzijde omdraaien en verdergaan met mijn leven."