Direct naar artikelinhoud

Visuele liefdesbrief aan de stad

Onderweg naar het mooiste uitzicht over Antwerpen ontdek je dit jaar de geschiedenis van morgen, vastgelegd door vijftien stadsfotografen.

Acht verdiepingen, telkens eentje omhoog via een roltrap, zo geraak je op het hoogste punt van het Museum aan de Stroom in Antwerpen. Om je er urenlang te vergapen aan het uitzicht over stad en haven. Maar ook de weg omhoog door het MAS is het bekijken waard. Die verticale wandelboulevard toont sinds vorige week een liefdesbrief aan 't stad in foto's. Vijftien stadsfotografen zijn al sinds 2011 bezig om een visueel geheugen vast te leggen van hoe de stad nu is. Ze doen dat voor het project 'vzw Stadsfotograaf', dat werd opgericht door Roger Szmulewicz van de bekende Antwerpse fotogalerie Gallery Fifty One. Met dit project willen ze de toekomstige generaties een beeld geven van de veranderende stad.

Vijftien bekende en minder bekende fotografen, dat betekent natuurlijk een enorme rijkdom aan beelden, veel te veel voor één wandelboulevard. Het MAS vroeg aan Kaat Celis van visueel projectbureau Sluitertijd, in een vorig leven nog chef foto bij deze krant, om als curator aan de slag te gaan, en om een selectie te maken uit de vijftien portfolio's. Zij maakte met de foto's een vertelling rond de haat-liefdeverhouding voor de stad, vanuit de blik van de fotograaf. Acht emoties nemen de verdiepingen in: groots, eenzaam, warm, afstandelijk, gastvrij, chaotisch, speels en verwondering.

Stadsfotograaf, nog tot 15 april 2018, wandelboulevard MAS, gratis toegang