Direct naar artikelinhoud

Pol Van Den Driessche dient klacht in wegens laster

Een aantal getuigen beschuldigen Pol Van Den Driessche in Humo van seksuele intimidatie. De kandidaat-burgemeester voor de N-VA in Brugge ontkent alles en dient klacht in wegens laster en eerroof.

Humo brengt vandaag een verhaal over de handel en wandel van Pol Van Den Driessche, de ex-journalist en gewezen CD&V-senator die enkele maanden geleden naar de N-VA overstapte. Onder de titel 'DSK in Vlaanderen, 20 jaar seksuele intimidatie' vertellen twee voormalige journalistes van Het Nieuwsblad en een resem anonieme getuigen over ongewenste intimiteiten die ze ondergingen.

"Dit gaat niet over seks, maar over machtsmisbruik", benadrukt Jan Antonissen, de auteur van het artikel. "DSK is een verkrachtingszaak, maar bij Van den Driessche heeft het niet veel gescheeld. Hoe noem je het als een man ongevraagd zijn hand tussen de benen van een vrouw legt en naar boven gaat."

De politicus ontkent de beweringen van de opgevoerde getuigen met klem. "Ik ga het hier niet bij laten. Ik dien klacht in wegens laster en eerroof." Van Den Driessche zat hierover gisterenavond samen met zijn advocaat.

"Ik heb veel plezier gemaakt in mijn leven, ben een levensgenieter en soms wat vrijpostig", merkt de voormalige hoofdredacteur op. "Maar dit zijn roddels en slagen onder de gordel. Er is nooit een klacht tegen mij ingediend. Niet juridisch, niet op de plaatsen waar ik ooit gewerkt heb. Ik word afgeschilderd als een misdadiger door mensen waar ik professioneel of privé mee in aanvaring ben gekomen. Hoe geloofwaardig is de uithaal van iemand die ik ooit heb ontslagen?"

Antonissen erkent dat er geen formele klachten zijn, maar er toch wel veel getuigenissen over incidenten zijn. "Het is een rode draad doorheen zijn carrière. Het gaat vaak om mensen die geen klacht konden of wilden indienen omdat ze voor hem werkten of hij op een andere manier druk uitoefende. Verschillende ex-vakbondsvertegenwoordigers van Het Nieuwsblad getuigen dat ze aangesproken zijn over handtastelijkheden. Zijn dergelijke zaken goed te praten omdat er geen klachten zijn?"

Tijl Waelput, de Brugse N-VA-voorzitter spreekt over een moddercampagne die opgezet is door de christelijke zuil. "De politieke concurrentie wordt duidelijk zenuwachtig. Dit komt trouwens niet onverwacht. Een tweetal maanden geleden hebben we uit kringen rond de christelijke arbeidersbeweging gehoord dat ze iets aan het zoeken waren. Wat wisten we niet, wel dat ze iets aan het plannen waren."

Waelput spreekt zich niet uit over de aantijgingen. "Het gaat niet om recente feiten en niet om strafbare feiten. Wij blijven als een man achter onze lijsttrekker staan." Volgens hem zal het hele verhaal als een boemerang in het gezicht van de aanklagers terugkeren.

Patrick Moenaert, CD&V-burgemeester van Brugge, wil niet reageren. De lokale CD&V-voorzitter Guy Rogissart doet dat wel. Hij ontkent dat christendemocraten achter het verhaal zitten. "Dit komt niet uit onze hoek. Zolang de feiten niet bewezen zijn, heeft dit wat mij betreft geen politieke impact."

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft de titel gezien en weet daarmee naar eigen zeggen genoeg. "De zaak-DSK gaat over prostitutienetwerken en verkrachtingen. Sorry, dan hoef ik de rest niet te lezen."