Direct naar artikelinhoud

Goffin brengt België langszij

Dankzij David Goffin staat België na dag een op 1-1 tegen Oekraïne in de barragewedstrijd voor de wereldgroep van de Davis Cup. De man in vorm won overtuigend met 7-6, 6-3, 6-1 van Illja Martsjenko, terwijl Steve Darcis niet opgewassen was tegen Sergiy Stakhovsky.

Vreemde ambiance in het Tere Tennis Centre van Tallinn in Estland. De twee gastlanden -Oekraïne zag zich verplicht op neutraal terrein aan te treden omwille van de oorlogssituatie daar - speelden voor twee man en een (lawaaierige) paardenkop. "Het was raar, ja", moest kapitein Johan Van Herck toegeven. "Voor aanvang van het duel zaten we nog samen te eten in het cafetaria van het complex, alsof het hier om een banale interclubwedstrijd ging. Maar eens op de baan verandert dat natuurlijk."

Zeg dat wel. Steve Darcis en Sergiy Stakhovsky gingen er flink tegenaan. In zoverre dat de eerste set, fel betwist, meer dan een uur duurde. Darcis won dan wel de tiebreak, maar verteerde de inspanning slecht. "Begin tweede set begon hij een krampgevoel te krijgen in het bovenbeen en dan in de kuiten", aldus Van Herck. "Waarschijnlijk door het overmatig zweten, want het was geweldig warm in de zaal. Maar het feit dat hij opnieuw fysieke problemen kende (Darcis komt net terug van een schouderrevalidatie, red.) zorgde voor een mentale tik. Stakhovsky speelde het daarna mooi uit tegen een aangeslagen Steve."

Meteen heel wat druk op de gelukkig niet meer zo frêle schouders van David Goffin. Tegen het ongeleid projectiel Illja Martsjenko had hij het één set wat lastiger, maar daarna toonde hij zich heer en meester op de baan. "David was geweldig sereen", wist ook Van Herck. "Naarmate die eerste set vorderde, voelde je dat hij meer en meer de controle kreeg. Hij dreef zijn ritme op en de tegenstander wist gewoon dat hij dat niet ging kunnen volgen. Bovendien heeft hij de ongelooflijke kwaliteit dat hij met zijn superieure return in elk opslagspel van de tegenstrever kan breken."

1-1 dus na dag één en dat was, hoewel er misschien op iets meer gehoopt was, min of meer ingecalculeerd. "Nu David getoond heeft dat hij hier de beste man is, legt dat toch wel wat druk op de schouders van het Oekraïense dubbelteam", maakte Van Herck zich sterk. "Volgens mij zijn er straks in het dubbel mogelijkheden. Ruben (Bemelmans) en Olivier (Rochus) hebben het in Kazachstan goed gedaan. Ik zie niet in waarom ik geen vertrouwen zou hebben in die twee." En dan kan David Goffin het in een ideaal scenario zondag mooi afmaken.