Direct naar artikelinhoud

'Mister Antwerp' Vic Mees overleden

Vic Mees is niet meer. De Gouden Schoen van 1956 overleed in Antwerpen, waar hij de titel 'Mister Antwerp' ontleende aan een carrière van twintig jaar op de Bosuil. Mees was samen met Rik Coppens het boegbeeld van het Antwerpse voetbal.

649. Zoveel wedstrijden speelde Vic Mees tussen 1944 en 1964 voor de Royal Antwerp Football Club. In tijden waarin spelers van club veranderen dat het een lieve lust is, kunnen we ons daar nog nauwelijks iets bij voorstellen, maar Mees voetbalde nooit voor een andere club dan Antwerp. Of toch: toen hij bij de kadetten van de Great Old te klein bevonden werd, verhuisde Mees tijdelijk naar Olse Merksem. Maar als scholier keerde hij al terug naar de Bosuil, om daar nooit meer weg te gaan.

Vic Mees behoorde tot het soort voetballers voor wie inzet geen opgave is, maar een vanzelfsprekend onderdeel van hun voetbalplezier. Als een aanvallende middenvelder nam hij altijd zijn deel van het verdedigend werk voor zijn rekening en was hij man-tegen-man nauwelijks te passeren. Mees leefde in een tijd waarin het amateurstatuut nog bestond en combineerde voetbal met een job als kolenhandelaar.

Toch stond Vic Mees bekend als een modelprof. De Antwerpenaar beschikte over talent, maar hij was niet de man van de eindpas of de geniale actie. Door zijn werkkracht en inzet was Mees evenwel van minuut één tot minuut 90 present in elke wedstrijd waarin hij aan de aftrap kwam.

Mees miste nauwelijks een wedstrijd, want hij raakte zelden of nooit geblesseerd en hij gedroeg zich op het veld zodanig dat een schorsing uitgesloten was. Noch bij Antwerp, noch bij de nationale ploeg stond hij ooit ter discussie. Hij was zowel bij de nationale ploeg als bij Antwerp aanvoerder, maar was nooit het soort kapitein dat het hoge woord voerde. Mees zag in zijn aanvoerdersrol een voorbeeldfunctie en hij nam zijn ploeg op het veld op sleeptouw.

De Antwerpenaar voetbalde in een tijd waarin het Antwerps voetbal nog hoge ogen gooide. Mees debuteerde op zijn achttiende voor Antwerp en was de antipode van spektakelvoetballer Rik Coppens, die aan de andere kant van de stad op het Kiel furore maakte. Als persoonlijkheid verschilden Coppens en Mees als dag en nacht, maar toch waren de twee beste vrienden.

In tegenstelling tot de flamboyante Rik Coppens veroverde de sobere Vic Mees prijzen met zijn club. In 1955 veroverde hij de Belgische beker met Antwerp, na een 4-0 overwinning tegen Waterschei. En in 1957 werd hij landskampioen, met zes punten voorsprong op Anderlecht. Tot vier keer toe werd hij met Antwerp vicekampioen.

Van 1949 tot 1960 was hij ook een vaste waarde bij de nationale ploeg. Met 68 interlands was Mees lange tijd recordinternational. In 1956 werd Vic Mees gelauwerd als de derde Gouden Schoen in de geschiedenis.