Direct naar artikelinhoud

Comité P onderzoekt klacht over relatiegeschenken van Hermes en Delvaux Koekelberg en secretaresse op lobbyreis met politiegeld

Het Comité P onderzoekt een nieuwe klacht tegen Sylvie Ricour. De gecontesteerde secretaresse van politiebaas Fernand Koekelberg trok vorig jaar naar Qatar in het kielzog van haar baas, die hoopte er een internationale functie binnen te halen. Ricour zou privé-aankopen gefactureerd hebben aan het commissariaat-generaal.

Eind vorig jaar kandideerde Koekelberg voor het vicevoorzitterschap van het uitvoerend comité van Interpol in Qatar. Hij werd daarbij onder meer vergezeld door Sylvie Ricour. Koekelberg haalde het niet, er rijzen nu vragen over de manier waarop hij naar de Golfstaat trok. “Mevrouw Ricour heeft mij inderdaad vergezeld tijdens onze missie in Qatar”, zegt Koekelberg. “Zij was niet de enige. Wij zijn naar Qatar gereisd met een zeskoppige delegatie.” Opmerkelijk is dat er voor de reis koffers werden gekocht bij de gerenommeerde Belgische tassenfabrikant Delvaux. “Wij hebben met het oog op deze reis inderdaad koffers gekocht bij Delvaux”, bevestigt de politiebaas. “Maar het ging hier om relatiegeschenken.”

Die relatiegeschenken zijn één van de aantijgingen die worden geuit in een anonieme brief aan het Comité P, het controleorgaan van de politie. Een exemplaar belandde bij De Morgen. De aantijgingen viseren vooral Sylvie Ricour, één van de twee secretaresses die in 2007 een lucratieve promotie kreeg van de commissaris-generaal. In het parlement was sprake van ‘canapébenoemingen’. De dames werden op non-actief gezet en er volgde een tuchtprocedure tegen Koekelberg. Hij overleefde de storm, beide secretaresses haalden hun gelijk voor de Raad van State.

De anonieme briefschrijver heeft het nu over “uitwassen” bij de top van de federale politie. Ricour wordt verweten dat ze haar persoonlijke aankopen zou hebben laten factureren aan het commissariaat-generaal. De brief suggereert het Comité ook uit te zoeken “waar relatiegeschenken van onder meer Hermes terechtkomen, waarom het nodig was om Delvaux-koffers aan te kopen om op missie te vertrekken naar Qatar en waar die koffers nu gebleven zijn (...) en waarom mevrouw Ricour als secretaresse beschikt over een dienstvoertuig, daarenboven uitgerust met zwaailicht”.

Bart Van Lijsebeth, voorzitter van het Comité P, bevestigt de ontvangst van de brief, maar wil er verder geen commentaar over kwijt. Koekelberg zelf zegt zich geen zorgen te maken over de aantijgingen: “Een aantal zaken moet ik natrekken, maar privé-aankopen via het budget van het commissariaat-generaal, dat kan natuurlijk niet en dat is ook niet gebeurd. Mevrouw Ricour beschikt inderdaad over een dienstwagen, maar voorzover ik weet zit daar geen zwaailicht op.”