Direct naar artikelinhoud

Libië Zelfs Khadafi komt in de problemen

De revolutionaire vonk is nu ook overgeslagen naar Libië, waar kolonel Kadhafi al meer dan veertig jaar met ijzeren hand regeert. Het protest brak uit in Benghazi, zo’n duizend kilometer ten zuiden van Tripoli. Een duizendtal, volgens sommige bronnen zeker tweeduizend, betogers kwamen op straat na de arrestatie van mensenrechtenactivist Fethi Tarbel. Tarbel neemt het als advocaat op voor de tientallen opposanten die vastzitten in de beruchte Abu Salimgevangenis van Tripoli. In juni 1996 brak in die gevangenis een opstand uit die het leven kostte aan maar liefst duizend gedetineerden.

De betogers vochten dinsdagnacht een kleine veldslag uit met de politie waarbij veertien gewonden vielen, onder wie tien politiemensen. Manifestanten gooiden met stenen en molotovcocktails, de politie zette een waterkanon in. Naar verluidt werd er op de betogers geschoten. Tijdens het protest scandeerden de opposanten slogans die impliciet tegen dictator Khadafi gericht waren: “Geen God buiten God” en “Corruptie is de vijand van God”.

Vandaag kondigden Libische opposanten via internet een ‘dag van woede’ aan. Omdat Kadhafi over een goed getraind repressieapparaat beschikt, lopen manifestanten het risico gearresteerd te worden. Bovendien beschikt hij over een bodemloze schatkist waarmee hij ontevreden bevolkingsgroepen kan sussen.

Een ander groot verschil met Tunesië en Egypte is dat internationale media het veel moeilijker hebben om de Libische protesten in beeld te brengen. Het enige beeldmateriaal van de protesten dat gisteren beschikbaar was, was een kort YouTubefilmpje. De staatstelevisie toonde alleen beelden van een pro-Kadhafibetoging die inderhaast was samengeroepen. (KoV)