Direct naar artikelinhoud

'De Block schoot te laat in actie voor opvang daklozen'

Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) vindt dat staatssecretaris voor Armoedebestrijding Maggie De Block begin dit jaar te laat in actie is geschoten om winteropvang te voorzien voor de daklozen. In de Kamercommissie Volksgezondheid stond gisteren een gedachtewisseling over de winteropvang op de agenda.

De noodopvang van daklozen kwam vorige winter maar moeizaam op gang. "Ik ben midden in de winter op het departement aangekomen en er was niets voorzien, behalve enkele vergaderingen van het crisiscentrum", legde De Block uit. "Er waren geen middelen voorzien en er was geen sense of urgency", klonk het. Hoewel De Block op 6 december de eed aflegde, kwam er pas op 31 januari een taskforce.

Kamerlid Wouter De Vriendt vindt dat De Block zelf sneller actie had kunnen ondernemen. "Dit is deels de verantwoordelijkheid van de toenmalige regering in lopende zaken, maar in volle winterperiode pas eind januari de eerste resultaten op het terrein kunnen voorleggen, is onbegrijpelijk. Wanneer de winter begint, is vrij voorspelbaar. Het is elk jaar hetzelfde liedje. De opvang van daklozen is voor velen geen prioriteit."