Direct naar artikelinhoud

Waarom geen nieuw griepvaccin voor iedereen?

In België komt een nieuw griepvaccin op de markt dat ons een hogere beschermingskans biedt tegen het virus dan de huidige vaccins. Griepcommissaris Marc Van Ranst is enthousiast. Toch zullen bejaarden het niet toegediend krijgen.

Uw jaarlijkse griepprikje kan deze herfst nog beter dan het vorige. Hoe dan? Er bestaan verschillende soorten griep (zie kader). Het huidige vaccin biedt tot nu toe bescherming tegen drie soorten griep die hoogstwaarschijnlijk zullen toeslaan. Het nieuwe vaccin doet er daar nog een vierde bovenop.

"Dat lijkt een klein verschil, maar is wel noodzakelijk", zegt griepcommissaris Marc Van Ranst. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft jaarlijks aanbevelingen over de samenstelling van het griepvaccin. Ze baseert zich daarvoor op de griepstammen die het voorgaande jaar circuleerden. Meestal zitten ze juist, maar het blijft toch vaak een gok. "En soms gokt men verkeerd. Met dat nieuwe vaccin koop je eigenlijk vier lotjes in plaats van drie. Je koopt dus een hogere beschermingskans", zegt Van Ranst.

Het nieuwe vaccin lijkt niets dan voordelen te bieden. De meeste griepvaccins kosten tussen de 10 en 12 euro. Voor het nieuwe Alpharix Tetravaccin betaal je volgens het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFI) niet zoveel meer: 12,60 euro. Risicogroepen zoals chronisch zieken en zwangere vrouwen krijgen het vaccin terugbetaald. En er zijn meer dan voldoende vaccins: 1,5 miljoen volgens Belgisch producent GSK. En het kan nog putten uit andere voorraden indien nodig. Dat is alvast meer dan voldoende om de risicogroepen - 1,6 miljoen terugbetaalde vaccins in het voorbije winterseizoen volgens cijfers van het RIZIV - te beschermen. Afgelopen winter stierven ongeveer 4.400 Belgen meer aan de griep dan het jaar daarvoor. Wat als dat nieuwe vaccin met hogere beschermingskans dat aantal naar beneden kan brengen?

Verwaarloosbaar

Ondanks al dat goede nieuws, zullen de bejaarde bewoners van de Vlaamse woonzorgcentra toch nog het oude vaccin toegediend krijgen.

"Ik geloof dat we in België de laatste twintig jaar nog nooit mis hebben gezeten met de samenstelling van dat vaccin. Er is natuurlijk altijd een kans dat die vierde griepsoort ook circuleert, maar die is echt verwaarloosbaar", zegt vaccinatie-expert Geert Top van het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid.

Het Agentschap levert jaarlijks gratis vaccins aan de woonzorgcentra en besteedt daarvoor een overheidsopdracht uit. "Dat is een lopende opdracht, die kunnen we niet zomaar opzeggen", zegt Top. "Onze vaccins zijn ook steeds in lijn met de aanbevelingen van de WHO. Mocht de WHO plots dat nieuwe vaccin ten stelligste aanbevelen, dan wordt dat natuurlijk een ander paar mouwen. Maar dat is vooralsnog niet het geval."

Het Agentschap voor Zorg en Gezondheid volgt daarin ook het advies van het BCFI, dat de meerwaarde van het nieuwe vaccin als "beperkt" omschrijft. "Het nieuwe vaccin beperkt de kans op 'mismatch', maar in de Belgische situatie bestaan weinig argumenten om een duidelijke voorkeur te geven aan dat nieuwe vaccin, zeker bij volwassenen", luidt het. Het traditionele vaccin biedt namelijk voldoende bescherming tegen de griepvirussen die de laatste jaren circuleren.

Marc Van Ranst ziet dat anders. "Dat is zoveel zeggen als: 'Neem geen paraplu mee, want vorige week heeft het ook niet geregend.' Het nieuwe vaccin biedt een hogere beschermingskans. Zeggen dat die twee soorten vaccins allebei even goed zijn, is de waarheid geweld aandoen."