Direct naar artikelinhoud

'Standard kan de topper winnen'

Geen collega van Mircea Rednic in de Jupiler Pro League doet qua palmares beter, maar winnen op Anderlecht is hem nog nooit gelukt. De Roemeense coach van Standard blikt samen met kapitein Jelle Van Damme vooruit op de topper.

Rednic is tevreden over de voorbije transferperiode. "Ik vroeg drie spelers en ik heb er zes gekregen. Zeven als je Reza meetelt, van wie allang vaststond dat hij zou komen. Allemaal zijn het versterkingen voor de kern. Ook Nagai en Ono. Die kreeg ik erbovenop en mijn eerste indruk is dat ze allebei het niveau hebben dat ik van een speler van Standard verwacht."

Van Damme: "Voorlopig communiceren we met handen en voeten. Aan Japans waag ik mij niet, maar ik heb mij voorgenomen een mondje Roemeens te leren, zodat ik snap wat Cristea en Tucudean met de coach bedisselen."

Enkele van de aanwinsten zijn volgens de coach meteen inzetbaar. Rednic: "Ono debuteerde al tegen Kortrijk. Cristea zal op Anderlecht op de bank starten. Voor Nagai, Diabaté, Tucudean en Nego is het nog te vroeg. Ze volgen een aangepast programma, maar veel tijd zal dat niet in beslag nemen. Ik ga ervan uit dat ze in aanmerking komen voor de thuismatch van volgende week tegen Bergen."

Extra druk

Tijdens de stage verklaarde Rednic al dat nieuwkomers speelminuten moeten krijgen. "Maar het is niet omdat ik bepaalde spelers heb voorgedragen, dat ze een streepje voor hebben. We hebben de voorbij maanden 26 op 33 gehaald. We zijn dus goed bezig. Ze gaan moeten knokken voor hun plaats, maar alle signalen zijn gunstig. Zij hebben het geluk in een goede groep te zijn terechtgekomen en wij hebben het geluk dat ze voor Standard hebben gekozen."

De spelers die weg mochten, maar nog geen nieuwe club vonden, zoals Seijas, Ajdarevic en Buzaglo hebben een gesprek gehad met Rednic. "Als ze geregeld willen spelen, kijken ze best uit naar een club die nog mag transfereren. Ik denk dat Ajdarevic trouwens al aan het onderhandelen is.", zegt de coach.

Rednic verwacht veel van de topper morgen. "Anderlecht en Standard zijn de ploegen in vorm. Wij zijn collectief sterk, zij beschikken over spelers die het verschil maken als het niet gesmeerd loopt. Zoals Proto en Jovanovic woensdag tegen Genk. Ik zeg niet dat we gaan winnen, maar we kunnen winnen. Voor mij zou het de eerste keer zijn. Tijdens mijn periode als speler van Standard heb ik nooit gewonnen op Anderlecht. Of toch: één keer, maar door een blessure was ik er niet bij."

Dat Mbokani waarschijnlijk niet zal meespelen, maakt volgens Rednic en Van Damme weinig uit. Van Damme: "Anderlecht is niet alleen Mbokani, hé. De Sutter leg je ook niet zomaar aan banden. Anderlecht is Anderlecht. Maar ik heb een goed gevoel. Sinds de heenmatch zijn we sterker geworden. We willen zoveel mogelijk punten mee naar huis pakken."

Rednic voelt naar eigen zeggen geen extra druk nu hij van de directie de spelers heeft gekregen die hij verlangde. "Sinds ik hier mijn contract heb ondertekend, ben ik verantwoordelijk voor het bereiken van een vooropgesteld doel. Dat is bij de eerste drie eindigen. De mogelijkheden zijn toegenomen, de druk niet."