Direct naar artikelinhoud

Tsipras meets Merkel: slaan en zalven tegelijk

Griekenland zal zich aan zijn beloften houden, maar op één voorwaarde: 'Er moet sociale rechtvaardigheid zijn'. Dat heeft de Griekse premier Alexis Tsipras gezegd na zijn bezoek aan de Duitse bondskanselier Merkel. Concrete afspraken over het Griekse hervormingsprogramma werden niet besproken, aldus Merkel.

Ook de Duitse bondskanselier Merkel wil dat de Griekse economie opnieuw kan groeien en dat de hoge werkloosheid, vooral onder de jongeren, aangepakt wordt. Maar daar zijn wel structurele hervormingen en solide overheidsfinanciën voor nodig.

Voor Merkel toonde het anderhalf uur durende gesprek met Tsipras aan dat de twee landen nog steeds "de wil hebben om samen te werken", ook al blijven er verschillen in zienswijze. Merkel temperde ook de verwachtingen en benadrukte dat heel de Eurogroep de Griekse hervormingsvoorstellen moet evalueren, en niet enkel Duitsland.

Voor de bondskanselier zijn overigens alle landen in de Europese Unie gelijk, dus ook Duitsland en Griekenland. "Ook al leven er 80 miljoen mensen in Duitsland en zijn we de grootste economie van de EU, dit Europa is gebouwd op het principe dat elk land gelijk is, ongeacht hoeveel inwoners het heeft."

Griekse oorzaken

Tsipras nam op de persconferentie ruim de tijd om te illustreren hoe het steunprogramma van de trojka van de afgelopen vijf jaar mislukt is, met een gestegen werkloosheid en een extreem hoog armoedecijfer. Al zijn die feiten ook niet helemaal te wijten aan het buitenland, er zijn ook interne Griekse oorzaken.

Griekenland is volgens Tsipras bereid om structurele hervormingen door te voeren, maar die moeten dan wel met een sociale rechtvaardigheid gebeuren, aldus Tsipras nog. "We moeten tot een nieuwe politieke mix komen om deze kwalen te herstellen." Hij gaf daarbij als voorbeeld een structurele hervorming van de belastingen en een verhoogde strijd tegen de corruptie, iets waarvoor hij trouwens graag Duitse hulp krijgt.

Ook de Griekse premier gaf aan dat er niet over een beoordeling van het hervormingsprogramma gesproken werd: "Je kunt niet van mij verwachten dat ik naar hier gekomen ben om Frau Merkel te vragen om de Griekse lonen en pensioenen te betalen."

Merkel en Tsipras spraken verder over bilaterale thema's. De Griek benadrukte dat het belangrijk is om langs beide zijden de stereotypen te bevechten. "Grieken zijn geen luiaards, net zo min de Griekse misstanden de schuld zijn van de Duitsers", zo zei hij. Hij pleitte voor een betere verstandhouding tussen beide landen, en deze eerste ontmoeting kan daar de aanzet toe zijn.

In de discussie over de Griekse financiële moeilijkheden en het al dan niet verlenen van financiële steun door de andere Europese landen wordt het publieke debat al te vaak gekruid met clichés die over de twee landen en hun inwoners de ronde doen, vindt de Griekse eerste minister.

In tegenstelling tot Merkel sneed Tsipras daarna wel het controversiële thema van de herstelbetalingen voor het leed dat de nazi's veroorzaakten tijdens de Tweede Wereldoorlog, aan. "Het is belangrijk de schaduw van het verleden op te klaren", zo verantwoordde hij zich. Toch gaat het hem niet zozeer om iets materieels, maar eerder om iets ethisch en moreel. Het doel is volgens Tsipras vooral om regimes als dat van de nazi's nooit meer aan de macht te laten komen. In haar antwoord zei Merkel nogmaals dat wat haar betreft de kwestie over herstelbetalingen politiek gezien gesloten is, al erkende ze wel het leed dat de nazi's de Grieken hebben berokkend.

Tsipras ontkende wel dat er in zijn regering mensen zijn die Duits staatsbezit in Griekenland willen confisqueren. Hij verdedigde bovendien de Duitse kanselier, die op de nieuwste cover van het weekblad Der Spiegel wordt afgebeeld tussen nazi-kopstukken op bezoek aan de Akropolis in Athene. Hij noemde de afbeelding een pure provocatie en een aanval. "Het huidige Duitsland heeft niets te maken met het Duitsland van het Derde Rijk."

Tsipras werd met het nodige militaire vertoon onthaald aan het Kanzerlamt, de ambtswoning van bondskanselier Merkel in Berlijn. Op het plein voor het gebouw hadden enkele tientallen demonstranten post-gevat om te protesteren tegen het negatieve beeld dat opgehangen wordt van Duitsland versus Griekenland.