Direct naar artikelinhoud

'Papa en premier, hoe doe je dat?'

Hoe gaat u dat doen, uw functie met uw gezin combineren? De vraag die tot in den treure aan carrièrevrouwen wordt gesteld, moest eergisteren in primetime door een man - premier Michel - beantwoord worden. 'Eindelijk.'

Ja, ze maakte wel wat los, de vraag die Annelies Beck dinsdag in Terzake aan haar gast voorschotelde. "U bent een jonge premier van 38 met een zoon van 10. Hoe gaat u dat allemaal combineren?", peilde ze naar de work-lifebalance van Charles Michel. "Ik weet dat dat niet evident zal zijn", repliceerde die. "Ik zal alles doen om het evenwicht te vinden tussen mijn privéleven en mijn job als eerste minister."

De liberaal had zijn antwoord nog niet afgerond of de eerste tweets doken al op. "Fijn dat een man ook die vraag krijgt", deelde iemand. De pers volgde niet veel later. "Een uitstekende genderdoorbrekende vraag. Maar zou ze die ook aan een vrouwelijke politicus gesteld hebben?"

"Niet noodzakelijk", zegt het Canvasgezicht een dag later. "Ik stel een vraag alleen als ze relevant is". En dat was in deze het geval. "Het is de eerste keer dat we zo'n jonge premier hebben, die bovendien ook nog eens vader is. Een veeleisende post als de zijne moet daar ongetwijfeld een impact op hebben. Daarbij: werk en gezin staan op hoog op de politieke agenda en worden maatschappelijk erg bediscussieerd. Ik vind het logisch dat je je dan de vraag stelt: hoe maak je dit mogelijk? Zeker als je de kans hebt om een beleidsmaker daar zelf op te laten antwoorden."

Ook al bleef hij een concreet plan schuldig, Michel leek de vraag niet lastig te vinden. Vrouwelijke politici hadden mogelijks toch anders gereageerd op het peilen naar de combo werk/gezin. "Al mijn hele carrière door blijf ik erop aangesproken worden", zei Ingrid Lieten (sp.a), moeder van twee zonen ooit in een interview met deze krant (DM 10/04/2013). "Ze bedoelen dat wellicht niet slecht, maar tegelijkertijd hoor je de ondertoon: meisje, jij laat toch steken vallen, hoor." Open Vld'ster Gwendolyn Rutten, die twee kinderen heeft, viel haar meteen bij. Toen ze aangesteld werd als voorzitster had ze bij elk interview prijs. "Wordt dat aan mannen ook gevraagd, dan?", vroeg ze zelf.

Het antwoord daarop blijft te vaak: nee. Veel carrièremannen zullen dat beamen. Maar er zijn er weinigen die het problematiseren. Eentje deed dat afgelopen zomer, in de VS, via een veelbesproken blogpost. "Mensen vragen mij vaak met wat voor auto ik rij en van welke muziek ik hou. Maar hoe ik het evenwicht vindt tussen vader en CEO zijn? Daar moeten alleen mijn vrouwelijke collega's op antwoorden", schreef Max Shireson toen hij aankondigde zijn functie bij het techbedrijf MongoDB neer te leggen.

Een herkenbaar verhaal vindt Liesbet Stevens van het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. "Bij mijn weten is het de eerste keer dat in ons land een mannelijke politicus hierover wordt bevraagd." "Eindelijk", reageert ook de Vrouwenraad. Beide organisaties vinden de vraag goed. "Annelies Beck doorbreekt zo het stereotiepe beeld dat leeft over ouderschap." Maar, zegt Stevens, we zijn er nog niet. "Zo'n vraag zou niet opgemerkt mogen worden, en eigenlijk ook niet gesteld."

Uitstervende vraag

Ook Beck was verrast over de reacties: "Dat het anderen opvalt, benadrukt dat het nog niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid is dat zowel een moeder als een vader de brug moet slaan tussen kinderen en carrière."

Saskia Van Uffelen, CEO van Ericsson en Digital Champion van België, gelooft dat het vooral generatie X is die bezig is met de zin en onzin van vragen als deze. "Zo ervaar ik het in elk geval toch. De mannen in pakken waar ik mij een weg heb tussen moeten banen, waren er nieuwsgierig naar, maar niet de jongeren." De mensen die straks aan de top staan, die vinden dit niet meer dan normaal, die weten dan ook dat een andere combinatie niet kan. "Volgens mij is dit een uitstervende vraag. Dat moet het ook zijn: met discussies als deze riskeren we de ingesteldheid van de jonge mannen en vrouwen anders te beïnvloeden."