Direct naar artikelinhoud

De Wever weer stap dichter bij selectie coalitiepartner

Antwerps 'informateur' Bart De Wever (N-VA) heeft de tweede gespreksronde afgewerkt. De toekomstige burgemeester wilde van de overgebleven potentiële coalitiepartners weten hoe zij de financiële toestand van de stad inschatten. Nadat PVDA+ zelf uitdrukkelijk voor de oppositie koos en Vlaams Belang werd uitgesloten als mogelijke bondgenoot, bleven enkel nog de stadslijst van sp.a en CD&V, Open Vld en Groen over.

Die drie formaties verklaarden zich stuk voor stuk akkoord met de analyse die de N-VA'er hen voorlegde. "Daar stond dan ook geen nieuws in", reageert sp.a-afgevaardigde Robert Voorhamme. "Die cijfers zijn gebaseerd op de meerjarenbegroting die we in de gemeenteraad al goedgekeurd hebben. Maar wij hebben ook laten verstaan dat we ons niet willen laten vastpinnen op de marges die nu voorzien zijn, omdat de ervaring ons geleerd heeft dat het financieel beleid onderdeel uitmaakt van het globaal beleid en dat dus in feite inherent is aan onderhandelingen."

Voorhamme benadrukt dat de bal nu opnieuw in het kamp van De Wever ligt. "We hebben hem gezegd dat we van hem een initiatief verwachten in de vorm van een nota, die dan zou kunnen dienen als basis voor onderhandelingen. Hij liet verstaan dat hij daarmee bezig is."

De Wever zelf concludeert uit de gesprekken dat er redelijk wat discrepanties zijn tussen de partijen. "Uit de gesprekken blijkt dat de manier waarop we geld willen zoeken ideologisch erg verschillend is. Dat zal me helpen in een volgende fase te zeggen hoe we de zaken zullen aanpassen", zei hij aan Radio 1. Vervolgens liet hij uitschijnen dat er een 'natuurlijke selectie' zou volgen. "Sommige partijen zullen misschien zeggen: het hoeft niet meer, we komen niet meer", luidde het. Volgens de woordvoerder van De Wever is het echter "een voorbarige interpretatie" om te stellen dat De Wever zou rekenen op vrijwillige opgevers. Vandaag zal de partij in principe communiceren over hoe er voortgegaan wordt.

"Als wij een uitnodiging krijgen, zullen we daarop ingaan", zegt lijsttrekster Meyrem Almaci. "Dan kunnen we uitleggen hoe wij onze tien prioriteiten willen realiseren. De Wever heeft ons financieel plan immers nog niet gezien. Ik heb de indruk dat er veel over ons gesproken wordt, maar weinig met ons. Onze deur staat nochtans nog steeds open."